Završene dvije trećine radova uređenja korita i obala Vrbasa

Društvo

Završeno je više od dvije trećine radova na izgradnji obaloutvrde i uređenja korita Vrbasa na potezu kod trnskog mosta, u okviru velikog projekta zaštite od poplava, vrijednog više od 11 miliona KM.

U prvoj fazi radova, koje finanasira Razvojni program UN-a (UNDP) i Gradska uprava, biće izgrađeno 700 metara obaloutvrde i uređeno 300 metara riječnog korita. Vrijednost prve faze iznosi više od 900.000 KM, a radovi su počeli u septembru.

-Prvobitno je planirano da se izgradi 600 metara obaloutvrde ali ćemo uspjeti izraditi i dodatnih 100 metara – kažu u Odjeljenju za komunalne poslove.

Do sada je uređena lijeva strana obale, a radovi se trenutno izvode na desnoj. Nizak vodostaj Vrbasa omogućava nesmetano izvođenje radova.

-U toku je izgradnja obaloutvrde i zemljane konstrukcije na desnoj obali – ističu u nadležnom odjeljenju i dodaju da su iz korita već izvađene sve veće kamene formacije koje su smanjivale protok Vrbasa, čime su hidrološki uslovi poboljašani i povećan protok vode.

Podsjećamo da je s ciljem prevencije od popalava, Grad sa UNDP-om kao partnerom uradio veliki projekat uređenja i zaštite obale Vrbasa. Urađen je idejni projekat za 20 kilometara toka Vrbasa na području Banje Luke i glavni projekat za deset kilometara dužine vodotoka

Ovaj projekat je iniciran poslije katastrofalnih poplava iz maja 2014. godine i usmjeren ka tome da se poveća propusna moć samog korita.

Prema dogovoru sa UNDP-om, ova organizacija je u prvu fazu ovog projekta uložila 660.000 KM, a Grad 270.000 KM. Nastavak radova zavisi od obezbjeđenih sredstava.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *