Upis u imenik advokata ostaje 7.000 maraka

Društvo

Advokatska komora RS i dalje će za upis u zvanični Imenik advokata ove komore naplaćivati 7.000 KM na ime troškova upisa, uprkos nedavnoj odluci Ustavnog suda RS koji je osporio ovaj iznos i ocijenio da to nije u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o advokaturi.

Izvršni odbor Advokatske komore usvojio je, naime, prije dva dana novu odluku o visini troškova upisa u Imenik advokata, ali je zadržao istu cijenu, odnosno propisao istu visinu troškova upisa u Imenik kao i do sada – 7.000 KM. Smatraju da su toliki realni troškovi upisa.

– Izvršni odbor je stanovišta, a i izračuni to pokazuju, da su to realni troškovi upisa koji su još davno utvrđeni da iznose toliko i nisu se mijenjali godinama, iako su oni možda i porasli u međuvremenu. Zato je Izvršni odbor donio istu odluku. Ona će biti izrađena u narednih nekoliko dana, pa će biti dostupno i obrazloženje – kaže predsjednik Advokatske komore RS Branislav Rakić.

Po njegovim riječima, Izvršni odbor je tako odlučio i zbog toga što im Ustavni sud RS, kada je tražio njihovo izjašnjenje na inicijativu koja mu je podnijeta, uopšte nije tražio da se obrazloži visina njihove odluke, odnosno da se obrazlože troškovi.

– To uopšte nije bilo u njihovom zahtjevu, tako da je to izostalo i u našem odgovoru, odnosno došlo je do nekog nesporazuma između Advokatske komore RS i Ustavnog suda RS – kaže Rakić.

On ocjenjuje da se, nakon ovakve odluke organa Komore, može desiti da neko ponovo pokrene ocjenu ustavnosti ove odluke.

Ustavni sud RS je, podsjećamo, utvrdio da tačka 1 Odluke o visini troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore Republike Srpske, kojom je utvrđena visina troškova upisa u Imenik u iznosu od 7.000 KM, nije u skladu sa Ustavom RS i Zakonom o advokaturi RS.

– Osporenom odredbom, kojom je propisano da se visina troškova upisa u Imenik advokata Advokatske komore RS utvrđuje u iznosu od 7.000 KM, visina troškova upisa u Imenik advokata, prema ocjeni Ustavnog suda, propisana je paušalno i arbitrarno, što je suprotno garancijama ustavnog načela vladavine prava – saopštio je Ustavni sud RS.

Kako su naveli, sudije su ocijenile da pojam “troškovi” mora da podrazumijeva stvarne troškove postupka upisa u imenik, zasnovane na objektivnim pokazateljima.

Inicijativu za ocjenu ustavnosti podnijela je Jovana Bogdanović iz Majevca koja je, između ostalog, navela i da je visina ovih troškova neprimjereno visoka i da se time daje prilika samo užem krugu lica da budu upisana u Imenik, što predstavlja posrednu diskriminaciju. To vodi, navela je, i onemogućavanju onih koji žele da se bave advokaturom, te radna mjesta čini nedostupnima.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *