Miličević: Radije opoziv nego prihvatanje nezakonitih odluka!

Društvo

Odbornici novoformirane skupštinske većine u Tesliću od načelnika opštine Milana Miličevića zahtijevaju provođenje odluka usvojenih na prošloj sjednici Skupštine. Odluke se odnose na kadrovske smjene kao i postavljanje na njihova mjesta kadrova iz novoformirane skupštinske većine.

Miličević je bio jasan u stavu da ne želi sprovesti nijednu odluku Skupštine koja nije u skladu sa zakonom.

Načelnik opštine po Zakonu o lokalnoj samoupravi ima obavezu da obustavi od izvršenja svaku odluku Skupštine opštine ukoliko smatra da je nezakonita do okončanja sudskog spora kao što je to i do sada činio. U prilog tome da je načelnik opštine bio u pravu govori i dosadašnjih 8 presuda nadležnog suda koje su potvrdile da su odbornici SO Teslić nezakonito smijenili sve direktore Javnih ustanova i preduzeća kao i načelnike odjeljenja i imenovali nove što će budžet opštine značajno oštetiti.

Na jučerašnjem sastanku 18 odbornika je nagovijestilo da će, ako načelnik ne pristane na njihove zahtjeve izglasati opoziv načelnika opštine.

– Zahvaljujem se odbornicima novoformirane skupštinske većine na ponudi koju su mi dali, ali sam izričit u odluci da ne želim, kao ni do sada, sprovesti nezakonite smjene zamjenika načelnika opštine Milovana Stankovića, načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Borislava Tešića i načelnika Odjeljenja za prostorno uređenje Nikole Stokića. Želim posebno naglasiti da niko nije rođen ni Bogom dan da bude funkcioner pa ni ja načelnik opštine nego, prije svega, da bude čovjek. Radije biram opoziv načelnika nego kršenje zakona i moralnih i ljudskih principa, istakao je Miličević.

On se ne slaže sa mišljenjem odbornika da je nova skupštinska većina odraz volje stanovnika opštine Teslić.

– Ona je odraz volje pojedinih odbornika i njihovih pojedinačnih ličnih interesa zbog kojih su mijenjali stranke i tako iznevjerili one koji su ih birali. Ja ne spadam u tu vrstu ljudi i dok sam na poziciji načelnika opštine obavljaću svoj posao samo u skladu sa zakonom i nikako drugačije bez namjere da “trgujem” s bilo kim da bih sačuvao poziciju načelnika, poručio je Miličević.

Načelnik za kadrovske smjene kaže da su nezakonite i da u prilog tome ide i osam presuda Okružnog suda u Doboju koje mu daju legitimitet da postupa pravilno, te najavio da će, ukoliko sud odluči drugačije, ispoštovati takvu odluku.

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Teslić Mišo Stojanović izjavio je da će nova skupštinska većina tražiti opoziv načelnika opštine Milana Miličevića, ukoliko odbije da sprovede njene odluke kada je riječ o kadrovskim rješenjima.

On je nakon sastanka sa Miličevićem rekao da je trenutno stanje u ovoj lokalnoj zajednici neodrživo s obzirom na to da ne postoji saradnja Skupštine opštine i načelnika opštine, te da je sastanak i iniciran radi prevazilaženja situacije.

Stojanović je naveo da se Miličević nije saglasio sa većinom predloženih zahtjeva Skupštine opštine, kao ni sa tim da ne pravi smetnju novoizabranim kadrovima koji bi trebalo u ponedjeljak, 17. decembra, da dođu na posao, kada nastupa i pravosnažnost skupštinskih odluka o njihovom postavljenju.

Stojanović kaže da su smijenjeni kadrovi izgubili povjerenje odbornika nove skupštinske većine.

– Ukoliko načelnik nije spreman da se u sljedećih par dana ti problemi prevaziđu, tražićemo njegov opoziv, rekao je Stojanović.

Zanimljivi su i komentari na društvenim mrežama koji govore o odnosima političkih partija na lokalnom nivou otkako su odbornici PDP-a prešli na stranu nove skupštinske većine.

Novz većinu čine odbornici  SNSD-a, PDP-a, DNS-a, SDP-a, SDA, Nezavisnog kluba odbornika i Srpske radikalne stranke – Srpska u sigurne ruke.

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *