Tužilaštvo BiH dobija novog šefa

Društvo

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH na sjednici u januaru trebalo bi da izabere glavnog tužioca Tužilaštva BiH, i to četiri mjeseca nakon zatvaranja konkursa i više od dvije godine nakon što se u v. d. mandatu na tom mjestu nalazi Gordana Tadić.

“Konkursi s prijavljenim kandidatima su počeli i trajaće do 19. decembra, nakon čega će biti formirano podvijeće za imenovanje, koje će Visokom sudskom i tužilačkom savjetu dostaviti listu najuspješnijih kandidata. Novina je da će najuspješniji kandidati pred VSTS-om prezentovati svoj plan i program rada i tek nakon toga biće odlučeno ko će biti novi glavni tužilac Tužilaštva BiH”, rekli su nam u VSTS-u, gdje su juče počeli intervjui s kandidatima.

Inače, na konkurs za glavnog tužioca prijavilo se 11 kandidata, a pored Gordane Tadić, prijave su dostavili i tužioci Ivan Matešić, Dubravko Čampara, Ismet Šuškić, Miroslav Janjić, Diana Kajmaković, Saša Sarajlić, Miroslav Marković, Seid Marušić, Munib Halilović i Ćazim Serhatlić.

Uz glavnog tužioca, VSTS biraće i zamjenika glavnog tužioca, a za tu poziciju prijavilo se 17 kandidata.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da trenutno najviće šanse za izbor glavnog tužioca Tužilaštva BiH ima Tadićeva, mada je moguće, ali vrlo teško, da članovi VSTS-a na sjednici u januaru donesu drugu odluku.

“Tadićeva je favorit nekoliko uticajnih članova VSTS-a, posebno onih koji dolaze iz reda hrvatskog naroda, a i Srbi u VSTS-u će glasati za nju, tako da je to manje-više dogovoreno, ali sve je moguće pa i to da neko drugi bude izabran”, ispričao je jedan od sagovornika blizak bh. pravosuđu.

Na mogućnost izbora Tadićeve za glavnog tužioca još ranije su reagovali iz SDA, ističući da VSTS prilikom imenovanja mora poštovati ustavni princip proporcionalne zastupljenosti.

“Neprihvatljivo je da na čelu tri najistaknutije funkcije u pravosuđu nema nijednog pripadnika iz reda bošnjačkog naroda”, saopšteno je iz SDA u julu ove godine.

Tadićeva je u fotelju glavnog tužioca sjela nakon što je Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta pokrenula postupak protiv Gorana Salihovića, tadašnjeg glavnog tužioca. Salihović je kasnije smijenjen sa tog mjesta, a Tadićeva se već više od dvije godine nalazi u v. d. mandatu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće još je krajem 2017. godine raspisalo konkurs za izbor glavnog tužioca i njegovog zamjenika, međutim taj konkurs poništen je početkom ove godine, a ponovo raspisan tek polovinom avgusta prošle godine. Još tada su dobro upućeni u postupak izbora glavnog tužioca Tužilaštva BiH rekli da je gotovo sigurno da novi glavni tužilac neće biti izabran prije nego što se završe izbori, što se na kraju i desilo, mada su iz VSTS-a demantovali da taj izbor ima bilo kakve veze s politikom i izborima.

Kandidati za glavnog tužioca

  • Gordana Tadić
  • Ivan Matešić
  • Dubravko Čampara
  • Ismet Šuškić
  • Miroslav Janjić
  • Diana Kajmaković
  • Saša Sarajlić
  • Miroslav Marković
  • Seid Marušić
  • Munib Halilović
  • Ćazim Serhatlić

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *