Vazduh i dalje nezdrav u gradovima FBiH

Društvo

Zagađenost vazduha u gradovima Federacije BiH jutros je nešto manja u odnosu na juče, ali je i dalje nezdrav i može imati negativan uticaj na zdravlje građana.

Među najzagađenijim gradovima jutros u 7.00 časova bili su Tuzla, gdje je izmjeren indeks kvaliteta vazduha 196, zatim Ilijaš sa 186, Lukavac 184, Zenica 181, Sarajevo 174 i Goražde 161, podaci su sa internet stranice “Zrak.ekoakcija”.

Indeks kvaliteta vazduha izmjeren u navedenim gradovima označen je kao nezdrav, a kada taj indeks prelazi 150 moguća je pojava pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod lica s bolestima srca i disajnih organa, poput astme, dok bi svi ostali mogli početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

– Vanjske fizičke aktivnosti trebaju smanjiti plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebalo bi da izbjegavaju i svi ostali – navodi se na ovom sajtu.

Indeks kvaliteta vazduha u Jajcu jutros je iznosio 106, što je okarakterisano kao nezdrav za osjetljive grupe, a umjereno zagađeni bili su Kakanj i Banovići.

Vrijednosti indeksa kvaliteta vazduha od 51 do 100 smatra se umjerenim, a vrijednost od 301 do 500 veoma opasnim po zdravlje.

Podaci objavljeni na ovoj internet stranici prikupljeni su sa mjernih stanica zvaničnih institucija u FBiH, rečeno je u Udruženju “Eko akcija” u Sarajevu.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *