Sindikalci predlažu povećanje najniže plate na 500 KM

Društvo

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske, koji čine predstavnici Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca, dao je danas punu podršku usvajanju republičkog budžeta za 2019. godinu, programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, potvrdio je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić nakon sjednice Savjeta u Banjaluci.

Socijalni partneri su razmatrali iznos najniže plate u Srpskoj, koja trenutno iznosi 440 KM ili 50 odsto prosječne, a Đokić je rekao da će Vlada tek definisati svoj prijedlog minimalca za narednu godinu.

– Uvijek sam za povećanje plata i volio bih već sada da imamo najnižu platu od 500 KM, ali moramo vidjeti da li imamo realne uslove za to – rekao je Đokić novinarima.

Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je njihov prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 KM.

– Plate generalno moraju da budu povećane jer poslodavci treba da shvate da radnici nisu trošak već učestvuju u stvaranju dobiti preduzeća i rasta za Srpsku – rekla je Mišićeva.

Ona je naglasila da je Vlada ove godine iz svojih prihoda od bruto plata radnika vanredno povećala zarade za 30 KM svim radnicima u Srpskoj.

– To je povećano na osnovu odricanja Vlade od vlastitog prihoda iz budžeta. To nisu izdvojili poslodavci – ocijenila je Mišićeva.

Ona je rekla da u realnom sektoru dominiraju plate od 450 do 600 KM, te da poslodavci moraju jedan dio dobiti uložiti u povećanje plata radnika kako bi ih zadržali u Srpskoj.

– Vlada treba da se odredi prema našem zahtjevu i da 26. decembra nastavimo razgovore o utvrđivanju iznosa povećanja najniže plate u Srpskoj – poručila je Mišićeva.

Kada je riječ o budžetu Srpske za narednu godinu, Mišićeva je rekla da Sindikat pozdravlja korake na izjednačavanju plata radnika u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima.
– Budžet je prihvatljiv, izuzev stavke koja se odnosi na lična primanja u bruto iznosu za radnike zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova. Sutra imamo sastanak sa predstavnicima Vlade kako bi se našlo rješenje za uniformisana lica u MUP-u Srpske u skladu sa zahtjevom sindikata MUP-a da se povećaju plate pomenutim licima u skladu sa zakonom – rekla je Mišićeva.

Kada je riječ o ekonomskim reformama, Mišićeva je navela da Sindikat, poslodavci i Vlada, nakon usvajanja ključnih dokumenata, treba da aktivno učestvuju u implementaciji i realizaciji pomenutih reformi kako bi se tačno znalo ko, kada i šta treba da uradi.

– Ako toga ne bude nećemo imati očekivane rezultate – istakla je Mišićeva i dodala da su na tom planu potrebne izmjene zakona o radu, zapošljavanju, udruženjima i fondacijama, kao i reforme Inspektorata i Zavoda za zapošljavanje.

Ona je dodala da neodložno treba riješiti probleme dugovanja prema zdravstvenim radnicima i njihovih plata, kako bi se ti kadrovi zadržali u Srpskoj.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić istakao je da rast najniže plate treba da bude proporcionalan povećavanju svih plata.

On je dodao da je zahtjev Saveza sindikata da najniža plata iznosi 500 KM apsolutno neprihvatljiv za poslodavce, napomenuvši da je ove godine već donesena odluka o povećanju minimalca na 440 KM.

– Ona je veća nego u Federaciji BiH, Srbiji… Nema ekonomskih razloga da pričamo o najnižoj plati. Nemoguće je izjednačiti platu koja se isplaćuje i najnižu platu jer to ugrožava upravljanje u preduzećima. Najvažnije da u narednom periodu sa Vladom sprovedemo mjere ekonomske politike koje će doprinijeti povećanju osnovne plate koju radnik prima, a samim tim će se povećati najniža plata – rekao je Trivić.

On je podsjetio da minimalac u Srpskoj prima 37.000 radnika, dodavši da su plate u privredi prošle godine rasle šest do sedam odsto, što govori se zarade u tom sektoru povećavaju bez obzira na najnižu platu.

Trivić je rekao da poslodavci podržavaju usvajanje republičkog budžeta za 2019. godinu i programa ekonomskih reformi za period 2019-202, ali da će u razgovoru sa Vladom pokušati da utiču na izmjene određenih budžetskih stavki.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *