Kako je Ilija Studen oslobođen poreza od 102 miliona maraka

Društvo

Špirić je u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2008 godine prvi put je oslobodio uvoznih dadžbina firmu “StudenAgrana”. Iste godine na Špirićevom računu u Reiffeisen banci, čiji je direktor u to vrijeme bio Slavko Studen, brat Ilije Studena, pojavilo se oko 400 hiljada eura

Početkom novembra ministarstvo vanjske trgovine BiH na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem uputilo je Vijeću ministara „prijedlog odluke o ponavljanju tarifnih kvota u 2018. godini koje se odnose na uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje“.

„S obzirom da su količine tarifnih kvota za tarifne oznake 1701 13 10 00 i 1701 14 10 00, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, sredinom septembra 2018. godine iskorištene preko 50 %, smatramo da je ponavljanje tarifne kvote za uvoz sirovog šećera od šećerne trske za rafinisanje, iz ovih tarifnih kvota opravdano“, navodi se između ostalog u prijedlogu ministarstva vanjske trgovine BiH iz 11. mjeseca ove godine koji je naknadno usvojilo Vijeće ministara BiH, piše Žurnal.

U praksi ovakva odluka Vijeća ministara znači da je šećerana iz Brčkog „Studen Agrana“ čiji je direktor Ilija Studen, kao jedini uvoznik sirovog šećera u BiH, dobila novi prednovogodišnji poklon od države u vidu oslobađanja od carinskih dažbina. Prema službenim podacima Uprave za indirektno oporezivanje taj poklon do sada vrijedi više od 102 miliona maraka.

Podsjetimo, Ilija Studen u javnosti je poznat kao partner kadra SNSD-a Nikole Špirića. Špirić je u svojstvu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 2008 godine prvi put je oslobodio uvoznih dadžbina firmu “StudenAgrana”. Iste godine na Špirićevom računu u Reiffeisen banci, čiji je direktor u to vrijeme bio Slavko Studen, brat Ilije Studena, pojavilo se oko 400 hiljada eura. Iste godine Špirić je kupio stan u Beču. Godinama kasnije ono što je započeo Špirić, nastavili su i njegovi nasljednici.

Prvo su se donosile odluke o oslobađanju uvoznih dadžbina firmi Studen Agrana, na prijedlog Mladena Zirojevića, SNSD-ovog ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a potom su isti posao nastavili ministar Mirko Šarović i predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić.

“Do sada ta kvota, moram priznati, nije preispitivana na bilo koji način nego je po automatizmu prihvatana ona argumentacija koja je prvi put obrazložena. Niko nije pokrenuo inicijativu da se eventualno to preispita i da se kroz neku novu analizu procijeni da to više nije u interesu BiH”, rekao je ministar Šarović za Žurnal prilikom obnove kvota za šećeranu iz Brčkog 2017.godine.

Ministar Šarović je u septembru 2013. godine bio u posjeti preduzeću Studen Agrana. S njim u društvu tada je bio i Nikola Špirić, ali i Vjekoslav Bevanda i Fahrudin Radončić.

Prema zvaničnim podacima do kojih je došao Žurnal, državne vlasti su do 2017. godine oslobodile kompaniju Studen – Agrana ukupno 100 miliona maraka carina i poreza.

“Kada su u pitanju uvozne dadžbine, koje radi korištenja uvozne kvote nisu naplaćene prilikom uvoza šećera, obavještavamo Vas da je iznos navedenih uvoznih dadžbina u 2015. godini cc 6,6 miliona maraka, u 2016. godini 8,7 miliona, dok je u 2017. godini taj iznos 7,7 miliona maraka”, piše u informaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH koja je u posjedu Žurnala.

Nova informacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH je ona iz 2018. godine, koja kaže da uvozne dadžbine, koje zbog korištenja uvozne kvote nisu naplaćene prilikom uvoza nerafinisanog šećera, iznose 2,2 miliona maraka!

Samo u mandatu još uvijek aktualnog Vijeća ministara BiH privatni poduzetnik Ilija Studen oslobođen je ukupno 25 miliona maraka carine i poreza.

Iliju Studena je država posljednjh deset godina oslobađala svih uvoznih dadžbina. Tokom mandata Nikole Špirića, odnosno 2009, 2010. i 2011. godine Studen je oslobođen 24 miliona maraka uvoznih dadžbina. Iako je imao povlastice prilikom uvoza, Studen je i prilikom izvoza ostvario povlastice. Tako je od 2006. do 2011. godine firma Studen- Agrana izvršila povrat PDV-a prilikom izvoza u iznosu od 26,8 miliona maraka.

Tokom predsjedateljskog mandata Vjekoslava Bevande, Vijeće ministara BiH oslobodilo je Studen -Agranu skoro 20 miliona maraka uvoznih dadžbina. U istom periodu, uvoznih dadžbina oslobođeni Studen, prilikom izvoza iste robe, izvršio je povrat PDV-a u iznosu od 6,3 miliona maraka.

Prema zvaničnim informacijama, preduzeće Studen Agrana ukupno je oslobođeno 66 miliona maraka uvoznih dadžbina, čemu treba dodati još 39 miliona maraka povrata PDV-a na osnovu izvoza.

Iako se afera „Šećer“ i kupovina stana u Beću od strane Nikole Špirića dogodila davne 2008 godine, Tužiteljstvo BiH i 10 godina kasnije još uvijek „prikuplja saznanja“ u ovom predmetu…

Čitav slučaj afere „Šećer“ detaljnije je opisan u Žurnalovom filmu „Pandorina kutija“.

Žurnal.info

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *