Zeleno svjetlo za izgradnju vjetroelektrane kod Bihaća

Društvo

Vlada Unsko-sanskog kantona dala je odobrenje za sklapanje koncesionog ugovora sa hrvatskom kompanijom “Ivicom Consulting” u vezi sa izgradnjom prve vjetroelektrane na području USK, koja bi trebalo da se nalazi na lokalitetu Teočak, nadomak Bihaća.

Inače, ovaj proces je bio zakočen posljednje tri godine zbog žalbe “Elektroprivrede BiH”, koja je uz pomenutu zagrebačku kompaniju sudjelovala na javnom pozivu za dodjelu koncesije.

U Ministarstvu privrede BiH su nam potvrdili kako se “Elektroprivreda BiH” sudskim putem žalila na rezultate konkursa, a cijela situacija je prije nekoliko dana razriješena odlukom Vrhovnog suda FBiH.

Očekuje se da investitor u narednom periodu započne realizaciju ovog projekta, čija je vrijednost procijenjena između 40 miliona i 50 miliona maraka. Instalirane vjetroelektrane bi trebalo da budu pojedinačne snage do pet megavata, što znači da se predviđa gradnja ukupno osam vjetrostubova, a koncesiona dozvola se odnosi na korištenje preko hiljadu hektara zemljišta na pomenutom lokalitetu.

Vrijeme na koje se dodjeljuje koncesija iznosi 30 godina, a računa se od dana puštanja vjetroelektrana u pogon.

Jedan od uslova koncesionog ugovora je da ponuđena visina koncesione naknade ne može biti manja od dva odsto u odnosu na ukupni promet ostvaren proizvodnjom električne energije.

U Ministarstvu privrede USK kažu da interesovanje investitora za izgradnju vjetroelektrana postoji, te dodaju kako će iskorištavanje energetskog bogatstva USK u narednom periodu biti jedan od strateških ciljeva kantonalnih vlasti.

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *