Tuzla bi mogla dobiti taksi na struju

Društvo

Na današnjem sastanku predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK, JP “Elektroprivreda” i Udruženja taksi prijevoznika razgovaralo se o mogućnosti eventualnog korištenja električnih vozila u taksi prijevozu na području Tuzle, koja je među najzagađenijim gradovima Evrope.

Taksisti, kojih ima 350 u Tuzli, kazali su da je najveći razlog za uvođenja električnih auta na tuzlanske ceste smanjenje zagađenosti zraka, ali i visoke cijene naftnih derivata. Osim toga, električna auta su neminovnost koja dolazi.

“Taksi prijevoz je inače opterećen raznim nametima i cijenama, tako da se teško nosimo s tim. Bit će jako teško preći na skupe automobile, ali smatramo da će država iznaći subvencije”, kazao je Anto Krešić, predstavnik privatnih taksi prijevoznika grada Tuzla.

Ključne prednosti korištenja električnih auta su smanjenje ovisnosti o nafti, smanjenje štetnih emisija iz saobraćaja, korištenje vlastitih energetskih resursa, što doprinosi razvoju vlastite ekonomije, i dobijanje veće koristi u odnosu na utrošenu energiju i mogućnosti punjenja vozila kod vlastite kuće. Za Tuzlu i TK posebno je značajno sa aspekta manje zagađenosti zraka.

“Ako ovu priču o elektromobilnosti ne otvorimo, onda ovo stanovništva što je ostalo će pomrijeti. Svjedoci smo svih oboljenja koja uzrokuje zagađenost zraka. Međutim, kada uzmemo u obzir da su auta treći faktori zagađenosti, onda ovu priču treba da shvate ozbiljno predstavnici svih nivoa vlasti”, rekao je Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

U Evropi ima preko milion električnih auta u prometu te oko 150.000 punionica. Kada je u pitanju regija, Slovenija je daleko ispred nas, a Hrvatska napreduje.

U BiH je evidentirano 13 vozila na čisto električni pogon, 290 putničkih vozila na hibridni pogon te oko 15 punionica za električna vozila.

“‘Elektroprivreda’ trenutno gradi punionice u svojim podružnicama, bit će jedna izgrađena i u Tuzli. Gradimo je za svoj vozni park, ali će biti dostupna i građanima”, rekla je Suada Penava, predstavnica tima za elektromobilnost u “Elektroprivredi”.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *