Radnici “Unisa” ponovo štrajkuju

Društvo

Nakon što rukovodstvo preduzeća nije ispoštovalo Protokol o sporazumnom rješenju štrajkačkih zahtjeva, radnici fabrike cijevi “Unis” iz Dervente od danas su ponovo stupili u štrajk.

Radnici derventskog “Unisa” ponovo su bili primorani da obustave rad, jer su po ko zna koji put “izigrani” od rukovostva preduzeća.

Ovaj put poslodavac nije ispoštovao Protokol o sporazumnom rješenju štrajkačkih zahtjeva, koji su 2. decembra predstavnici Sindikalne organizacije, štrajkačkog odbora, Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Srpske, potpisali sa većinskim vlasnikom kapitala i rukovodstvom fabrike. Potpisnici sporazuma obavezali su se da će do 21. decembra, odnosno danas, biti isplaćen dio potraživanja prema radnicima.

Radnici su štrajkovali i prije potpisanog Sporazuma, koji je bio uslov da se ponovo otpočne sa radom. Većinski vlasnik kapitala Goran Tomić zahtjeve prema radnicima nije ispoštovao, ali im je zato poslao pismo, u kojem ih zamoljava da se još malo strpe. Zapelo je kaže kod banke, od koje traži kredit, koji bi pokrio dug prema radnicima.

Radnci tvrde da im je poslednja plata isplaćena 10. septembra. Dvanaest radnika je steklo uslove za penziju, koju ne mogu ostvariti zbog neuplaćenih doprinosa.

Radnici “Unisa” za pomoć su se obratili i načelniku opštine. I dalje se uzdaju u pomoć republičkih institucija, koje sve ove godine slučaj nekadašnjeg derventskog giganta ignorišu. Zato su radnici “Unisa” odlučili da 26. decembra svoja prava potraže na ulici.

rtvbn.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *