Đukić: Policija RS može biti ukinuta, ali građani ne mogu

Društvo

Povodom nemira koji od juče potresaju Banjaluku, demonstracije povodom hapšenja Davora Dragičevića, te sukobe građana i policije u centru grada, univerzitetski profesor i sociolog Nemanja Đukić, podsjeća da su građani nekada bili ti koji su branili instituciju policije, ali da u nju više nemaju povjerenja.

– Policija Republike Srpske odnosno oni koji njome upravljaju čine čudnu grešku. Naime, zaboravljaju prostu činjenicu da su građani suvereni, a da policija nije suverena. To jest, da građani RS kao kategorija ne mogu biti ukinuti, a policija RS može – rekao je Đukić za Srpskainfo.

On je podsjetio da, na primjer, prije tri godine nijedna politička inicijativa o ukidanju MUP RS ne bi mogla biti realizovana, jer građani to ne bi dozvolili, ali da je situacija sada drugačija.

– Neko je brižljivim upravljanjem kompromitovao MUP RS do te mjere da građani u policiju više nemaju povjerenja. I šta sad u uslovima ponovne reaktualizacije narativa o prenosu entitetskih nadležnosti na nivo BiH? Ko će braniti Policiju RS? – upitao je Đukić.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *