Otkazani koncerti u Banjaluci

Društvo

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić saopštio je danas da zbog sinoćnjih dešavanja u gradu novogodišnjih koncerata neće biti. “Oni su spriječeni”, naglasio je.

Radojičić održao je danas vanrednu pres konferenciju nakon sinoćnjih dešavanja u najvećem gradu Srpske, kada su učesnici protesta onemogućili održavanje koncerta Harisa Džinovića.

Iz bezbjednosnih razloga otkazana je i današnja “Dječija nova godina”.

“Dječija nova godina je otkazana jer ne želim da nijedno dijete ne dođe u situaciju da bude ugroženo. Grad ne želi da povod. Mi ne možemo da pretpostavimo da li će neke grupe sprečavati slavlja kao što su sinoć koncert”, rekao je Radojičić osvrćući se na sinoćnja dešavanja u Banjaluci.

Gradonačelnik navodi da su prekršena pravila tokom protesta i da su učesnici jednog skupa onemogućili drugi skup.

“Sreo sam ljude pored hotel Bosne koji su se preplašeno sklanjali. To je činjenica i to se ne može pravdati ničim”, dodao je Radojičić.

Gradonačelnik je podsjetio da od kada se prvi put oglasio traži u ime Gradske uprave rješenje slučaja Dragičević.

“Od tada do danas ovaj slučaj je veoma evoluirao. Gradska uprava mjesecima izražava razumijevanje i empatiju i podsjećam da je niz događaja u Banjaluci proteklih mjeseci ili otkazivano ili pomijerano. Nismo željeli povrijediti nikoga, nismo željeli dati povod za bilo kakvu konfrontaciju ili podjelu. Iskazivali smo poštovanje ka bolu porodice”, izjavio je Radojičić.

Prvi čovjek Grada istakao je da su novogodišnji koncerti pomjereni na drugu lokaciju prije ovih dešavanja kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost konfrontacije i kako su građanima ovih dana upućivali dvije poruke.

Trg Krajine bez novogodišnjeg programa?

“Prvo, da oni koji protestuju u gradu imaju Ustavom i Zakonom garantovano pravo da protestuju, kao i da oni koji slave imaju pravo da slave. Grad sa 200.000 stanovnika ima svoj ritam života. U njemu svaki dan neko slavi, neko tuguje i grad može da živi ako ima tolerancije i razumijevanja”, kazao je Radojičić.

Radojičić je ponovo naglasio da slučaj Dragičević treba riješiti ali ne nasiljem i neredima.

“Pozivam Banjalučane da se ujedinimo oko dvije stvari. Prva, da svi zajedno kažemo istražnim organima, policiji, vlastima – riješite slučaj Dragičević. Druga, u našem gradu da kažemo – ne nasilju, ne incidentima, ne podjelama, ne stagnaciji”, izjavio je Radojičić i pozvao građane da ne podlegnu međusobnim podjelama.

Radojičić je rekao da će Banjaluka po prvi put večeras biti nijema.

“Neka tu tišinu shvate oni koji treba da riješe slučaj Dragičević, neka tu tišinu shvate organi vlasti koji čine ili ne čine što treba, i neka tu tišinu glasno čuju Banjalučani i razmisle da li nam treba lijep i dobar grad da u njemu živimo”, zaključio je Radojičić i sugrađanim čestitao predstojeću 2019. godinu.

mondo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *