Od Nove godine nove cijene cigareta

Društvo

U Bosni i Hercegovini od danas su na snazi nove cijene cigareta.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) podsjećaju da se, u skladu sa odlukom o utvrđivanju specifične i minimalne akcize na cigarete i duvan za pušenje za 2019. godinu, po paklici cigareta plaćati proporcionalana akciza u visini 42 odsto maloprodajne cijene i specifična akciza u iznosu od 1,65 KM po paklici.

Po kilogramu duvana za pušenje u 2019. godini plaćaće se akciza u iznosu od 114,40 KM.

Nove cijene su nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvan i cigarete u Evropskoj uniji.

Porezni obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duvana za pušenje u Bosni i Hercegovini dužni su da do 7. januara dostave popisne liste cigareta i duvana za pušenje sa popisanim zalihama navedenih akciznih proizvoda na dan 1.januara 2019. godine.

Osim cigareta i duvana za pušenje, porezni obveznici su dužni popisati i količine (zalihu) akciznih markica za označavanje cigareta i duvana za pušenje, koje su preuzete u UIO, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do kraja 2018. godine, obračunati razliku akcize za uplatu, te i ove popisne liste dostaviti u UIO do 7.januara.

Do 17.januara 2019. godine mora se izvršiti i uplata razlike akcize na popisane zalihe.

Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa odlukom, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta, upozorili su iz UIO BiH.

(Agencije)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *