Provjera diploma u svim federalnim institucijama

Društvo

Vlada Federacije BiH danas je, na prijedlog Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja, usvojila inicijativu za pokretanje revizije diploma svih radnika u federalnim organima uprave, federalnim institucijama, zavodima, agencijama, direkcijama i drugim organima čiji je osnivač FBiH.

 

Revizijom će biti obuhvaćeni imenovani zvaničnici, državni službenici i namještenici u ovim institucijama, prenosi Klix.ba

 

Za realizaciju ove inicijative Vlada je zadužila Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i Federalno ministarstvo pravde. Oni će, za jednu od sljedećih sjednica, pripremiti konkretne mjere za operacionalizaciju ove inicijative.

 

Vlada je pozvala i vlade kantona, gradove i opšine da podrže i pridruže se ovoj inicijativi.

 

– Na ovaj način, Vlada Federacije BiH odgovorila je na brojne zahtjeve ukupne javnosti s ciljem analiziranja aktuelnog stanja i uvođenja zakonitosti u oblast obrazovanja i funkcionisanja javnog sektora uopše – naveli su iz Vlade.

 

Podsjećamo, sve je počelo kada je diplomu Srednje medicinske škole iz Sanskog Mosta koja je priznata u cijeloj BiH i Evropskoj uniji, novinarka Žurnala stekla za dvije sedmice.

 

Posrednik je tražio 2.500 KM za hitnu diplomu, a u dokumentima je navedeno da je prekvalifikacija trajala dvije godine. Diploma je formalno izdata prije nego što je novinarka i predala dokumentaciju.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *