Osiguravajuće kuće neće da isplate osigurane kredite

Društvo

Osiguravajuće kuće nerijetko odbijaju da isplate osigurani kredit, nakon smrti osiguranika pa se ova obaveza prebacuje na porodicu.

U banjalučkoj firmi „Odšteta“ kažu da im se javljaju članovi porodice koji se nakon smrti bližnjeg, koji je imao kredit, susreću sa ovim problemom.

– S obzirom da banke ugovaraju polise osiguranja kredita sa osiguravajućim kućama, sumnjamo da klijenti nisu dovoljno upoznati sa uslovima osiguranja ni šta potpisuju. Nemoguće da neko potpiše da je zdrav, a godinama pati od hronične bolesti.

Banke to očigledno ne provjeravaju i onda kada se desi smrtni slučaj, osiguravajuće kuće odbijaju da isplate kredit pod izgovorom da ta bolest nije pokrivena osiguranjem – kaže direktorka ovog preduzeća Tanja Subotić Došen. Na kraju ispašta jedino porodica.

– Imali smo slučaj da je čovjeku sa oko 60 godina koji ima ugrađene stentove u srcu, odobren kredit koji je obezbijeđen osiguranjem. Kako to da službenik u banci nije znao za njegovo stanje i da ga nije upozorio na posljedice.

Nakon dvije godine on je preminuo, osiguravajuća kuće ne želi da isplati kredit, pa sada porodica mora da plati 7.000 KM – navela je Subotić Došen.

Ona dodaje da ima još sličnih slučajeva i da prave spisak nezadovoljnih porodica te da planiraju da podnesu pojedinačne ili kolektivnu tužbu protiv osiguravajućih kuća i banaka jer sumnjaju da se radi o prevarama.

U bankama i osiguravajućim kućama tvrde da je nemoguće da se klijentu prilikom potpisivanja polise osiguranja za obezbeđenje kredita ne predoče svi uslovi.

– Kako bi se izbjegle nedoumice banke i osiguravajuće kuće traže od klijenta potvrdu od porodičnog doktora, da ne boluje od bolesti koje su isključene iz osiguranja kao što su rizici od moždanih ili srčanih udara, karcinomi i druga teža oboljenja. Jedino se može desiti da je klijent prećutao da je teško bolestan – kaže Milomir Durmić, predsjednik Skupštine Udruženja osiguravajućih društava RS.

Osiguranje umjesto žiranta

Banke su uvele osiguranje kredita kao način obezbjeđenja kredita.

– Osiguravajuća društva uz određenu naknadu snose rizike za vraćanje kredita, a klijentima je lakše platiti polisu životnog osiguranja, nego tražiti žiranta – navodi Milomir Durmić.

Kredit može da se osigurava u slučaju gubitka posla do godinu dana, u slučaju smrti ili bolovanja. Trajanje osiguranja se poklapa sa periodom otplate kredita, a premija se plaća jednom godišnje.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *