Banjaluka: Od građevinskih dozvola 15,1 milion KM

Društvo

Na području Banjaluke trenutno je aktivno više od 60 gradilišta stambenih i poslovnih objekata, a na osnovu izdatih građevinskih dozvola u gradsku kasu se u prošloj godini slilo 15,1 milion KM, potvrđeno je u Odjeljenju za prostorno uređenje.

 

Prema njihovim podacima, ova suma uplaćena je u gradski budžet po osnovu naknada za troškove uređenja građevinskog zemljišta i rente. Ostvarenom sumom zadovoljni su u nadležnom odjeljenju, pošto je uplaćenim iznosom od 15,1 milion KM u potpunosti ispunjen zacrtani plan za 2018. godinu.

 

– Ova suma predstavlja siguran znak pojačane aktivnosti građevinskog sektora, što se direktno odražava i na stanje gradskih finansija, s obzirom na to da prihodi od ovih naknada imaju značajan udio u gradskom budžetu – kažu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

 

U namjeri da olakša i ubrza izdavanje građevinskih dozvola, gradska administracija je u prošloj godini pokrenula i jednošalterski sistem, koji podrazumijeva da investitor podnosi odgovarajući zahtjev, a Grad, umjesto njih, pribavlja sve saglanosti koje su neophodne u procesu kompletiranja zahtjeva za izdavanje građevinske dozvole. Da je uvođenje ovog sistema umnogome olakšalo život našim sugrađanima, ukazuje i podatak o više od 4.000 podnesenih zathejeva na ovaj način.

 

Istovremeno, značajan uspjeh ostvaren je i kod legalizacije bespravno sagrađenih objekata, pa su u okviru ovog procesa tokom prošle godine izdate 724 naknadne građevinske dozvole, dok je za još 65 objekata izdato rješenje o legalnosti.

 

– Otkako je pokrenut proces legalizacije, na području grada izdate su naknadne dozvole za 453 objekata – ističu u Odjeljenju za prostorno uređenje.

 

Oni podsjećaju da je prošle godine stupio na snagu novi zakon o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata, koji je vlasnicima ovakvih objekata omogućio ponovno podnošenje zahtjeva za legalizaciju. Od donošenja novog zakona, podnesena su 464 nova zahtjeva za legalizaciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *