U Varešu pronađena nova nalazišta zlata i srebra

Društvo

Australijska kompanija „Adriatic Metals“, koja već pola godine u Varešu radi na pronalasku zlata, srebra i baznih metala, na prostoru ovog grada otkrila je nova izdašna nalazišta.

 

Prema informacijama ove kompanije, zapanjujući novi rezultat su zabilježili na 72 metra dubine, gdje su pronašli 18,3 odsto cinka, 10,7 odsto olova, 2,5 g/t zlata, 211 g/t srebra, 2,5 odsto bakra i 25 odsto barita.

 

Sva nalazišta su na lokalitetu naselja Rupice i Veovača kod Vareša.

 

– Ovi rezultati koji su objavljeni, nastavljaju pokazati ne samo izuzetnu ocjenu, kontinuitet i debljinu mineralizacije u Rupici. Naš fokus početkom 2019. godine će biti proširenje zona visokog stepena na sjeveru i jugoistoku, kao i poboljšanje našeg razumijevanja sistema između sjevernog dijela Rupice i Juraševca-Brestića. U Rupicu ćemo proglasiti prvu procjenu resursa u prvoj polovini ove godine – kazao je izvršni direktor Džerent Haris, prenosi portal The West Australian.

 

Ova kompanija, inače, s poslovima kopanja u Varešu započela je u maju 2018. godine, a dosadašnji rezultati pokazali su kako bi itekako isplativo bilo otvaranje novog rudnika u Varešu za jednu ili sve pronađene rude, što bi itekako uticalo i na ekonomiju BiH, piše Radio Sarajevo.

 

Navodno, upravo zbog ovog otkrića australska kompanija trebala bi u istraživanje uložiti 10 miliona dolara.

 

radiosarajevo.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *