Snijeg urušio farmu goveda u Gerzovu, stradalo desetine grla (VIDEO)

Društvo

Kada je u utorak ujutro došao da obiđe svoju farmu goveda u Gerzovu kod Mrkonjić Grada, stočar iz Jezera Miroslav Miki Ivetić imao je šta da vidi: Štala je potpuno srušena pod teretom snijega, a ispod krovne konstrukcije leže uginule i izranjavane krave.

 

Ivetić kaže da je za njega šteta neprocjenjiva jer je sve što je imao uložio u taj objekat.

 

– U objekat sam uložio 70.000 KM, a sada je sve nestalo. I tu nije kraj problemima, jer snijeg pada i niske temperature mogu biti kobne za stoku koju sada nemam gdje da smjestim – naveo je Ivetić.

 

Objekat dužine 70 i širine devet metara u koji je Ivetić od zime sklonio 120 junica, u utorak se pod pritiskom snijega potpuno urušio. Stradalo je sedam grla, a još osam grla mora na prinudno klanje, dok je deset lakše povrijeđeno.

– Hvala dobrim ljudima koji došli da spasu šta se spasti moglo. Nadam se da će nadležni imati razumijevanja i obezbijediti adekvatan objekat da sklonim spasenu stoku, rekao je Ivetić kome prave muke tek predstoje.

 

Načelnica Jezera Snežana Ružičić je pozvala kolege u susjednim opštinama da pomognu. Istakla je da je Ivetić jedan od najuglednijih stočara iz regije i da je riječ o privremenom objektu na području opštine Mrkonjić Grad koja je mu je dala objekat na korišćenje.

 

 

Veterinar Radovan Dimitrić, koji je učestvovao u izvlačenju stoke, rekao je da će šteta biti nadoknađena, ali da su veći problem 123 grla stoke koja su ostala bez krova.

 

– Krave stoje na snijegu dubokom 50-60 cm, a neke od njih su u fazi teljenja. Šteta od krava koje je krov ubio će biti nadoknađena, ali uputio bih apel da resorno ministarstvo i ljudi koji su u mogućnosti pomognu Ivetiću kako bi što prije riješio gdje će krave smjestiti, rekao je veterinar.

 

Istinito

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *