Banjaluka: Održana modna revija “Prepoznaj ženu u meni”

Društvo

Jedinstvena modna revija pod nazivom “Prepoznaj ženu u meni” održana je sinoć u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Učestvovale su žene sa i bez invaliditeta, a koje su svojim primjerom pokazale da se ljepota i jednakost nalaze u različitosti.

Reviju je otvorio gradonačelnik Banje Luke, Igor Radojičić koji je poručio da lica sa invaliditetom imaju potrebu uključivanja u sve društvene događaje, te da je sinoćnja revija bila prilika za to.

-Ovo je modna revija u kojoj dvadesetak naših dama, među kojima su i osobe sa indvalitetom i osobe bez indvaliditeta, zajedno učestvuju u jednoj reviji ljepote i šarma i svaka od nje je sprecifična i šarmantna na svoji način, a sve zajedno prestavljaju žensku ljepotu – naglasio je Radojičić. Istakao je još i da nas ovaj događaj podsjeća da obratimo pažnju na položaj lica sa indvaliditetom i na njihovu uključenost u sve društvene tokove.

-To su lica koja u našem, ali i drugim društvima imaju različite oblike poteškoća – težeg pristupa zapošljavanju i socijalnog položaja, pa do fizičkih barijera, odnosno težeg pristupa ustanovama – rekao je Radojičić i poručio da će grad raditi na otklanjanju arhitektonskih barijera. On je izrazio zadovoljstvo što Banja Luka na ovaj način obilježava 3. decembar – Međunarodni dan lica sa invaliditetom.

Tanja Mandić-Đokić iz Udruženja žena sa invaliditetom “Nika”, organizatora modne revije, rekla je da uz podršku zajednice ove žene mogu biti zaista onakve kakve jesu, odnosno žene sa puno potencijala.

-Svima treba podrška, nama možda malo više da bismo iskoristile svoje potencijale i bile ono što jesmo – rekla je Đokićeva.

Organizatori su poručili da je cilj događaja bio da se ukaže na položaj žena sa invaliditetom kao višestruko marginalizovane društvene grupe i da se utiče na promjenu načina percepcije ovih žena kao neženstvenih i slabih.

Na reviji su učestvovale žene različitih profesija i godina, a prikazane su i modne fotografije žena sa invaliditetom o temi stila 20-ih godina prošlog vijeka.

Snežana Kutlešić-Stević, odbornica Skupštine grada Banja Luka i jedna od organizatorica ove revije naglasila je da je na reviji učestvovalo 26 žena, žena sa indvalitetom i žena iz javnog života.

-Moram reći da smo dobro prihvaćene u čitavoj okolini i cijela lokalna zajednica je pokazala veliki interes da bude večeras sa nama i da podrže našu reviju. Željeli smo da pokažemo da koliko god smo različite mi smo u stvari jednake i da žene sa indvalitetom nisu žene sa posebnim potrebama već imaju iste potrebe kao i mi – pojasnila je ona.

Sinoćnjem događaju prisustvovao je veliki broj gostiju, predstavnika institucija i ustanova koji su na ovaj način podržali akciju kojom se želi usmjeriti pažnja i uticati na promjenu stavova javnosti o ženama sa invaliditetom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *