Pet osoba preminulo od respiratornih infekcija

Društvo

Pet pacijenata u bolnicama u Republici Srpskoj preminulo je u periodu od 25. do 27. januara od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, čime je ukupan broj preminulih povećan na 12, saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Srpske.

 

Kako se navodi, Institutu je Univerzitetski klinički centar Republike Srpske prijavio četiri, a opšta bolnica Zvornik jednog preminulog pacijenta koji su bili pozitivni na virus A(X1)pdm09. Radi se o osobama srednje i starije životne dobi.

 

Iz Instituta za javno zdravstvo apeluju na građane da se izvrše preventivne mjere zaštite od gripa.

 

“Podsjećamo još jednom da je, zbog dužeg boravka u zatvorenom prostoru i/ili mjestima gdje borave veće grupe ljudi (učionice, čekaonice, sredstva javnog prevoza, bioskop itd.) neophodno primjenjivati mjere lične, a posebno respiratorne higijene kao i higijene prostora u kojem živimo i radimo. Preporučuje se redovno pranje ruku toplom vodom i sapunom, pokrivanje usta maramicom prilikom kihanja i kašljanja, kao i često provjetravanje prostorija”, navodi se u saopštenju Instituta.

 

Napominje se da u narednom periodu, posebnu pažnju treba obratiti prilikom posjete pacijentima u bolnicama, kao i osobama smještenim u ustanovama za trajni boravak (domovi za starija lica, domovi za lica sa invaliditetom itd.) i poštovati preporuke ustanova.

 

“Trajanje posjeta treba svesti na minimum, odlaziti u posjete samo ukoliko smo sigurni da nemamo neku respiratornu infekciju i izbjegavati blizak kontakt sa oboljelim”, ističu u Institutu.

 

Podsjećamo, na području Republike Srpske od posljedica gripša do sada je preminulo sedam osoba.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *