Upozorenje zbog opasnosti od poplava u više slivova

Društvo

Odsjek za hidrologiju Federalnog hidrometeorološkog zavoda saopštio je da su zbog topljenja snijega u porastu vodotoci slivova Neretve, Cetine, Kupe, Une, kao i gornji dio sliva rijeke Bosne zbog čega postoji opasnost od njihovog izlivanja iz korita.

 

Svi vodotoci u Federaciji BiH (FBiH) za sada su u okviru normalnih granica i nema izlivanja iz korita, ali se ovog vikenda i u prvim danima sljedeće sedmice očekuje oblačno vrijeme sa puno kiše, jakim vjetrom i neobično visokim temperaturama za februar, koji znatno utiču na vodostaj rijeka.

 

To se odnosi na pritoke rijeke Neretve (Drežnica, Lištica, Buna i Bunica, Trebižat, Bregava, Krupa), sliv rijeke Cetine (Sturba, Žabljak i Bistrica), rijeke Kupe (Kladušnica, Mutnica), rijeke Une, gornji dio sliva rijeke Bosne (Željeznica, Zujevina, fojnička rijeka, Lašva), saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

 

Uvedene su redovne mjere odbrane od poplava na rijeci Trebižat gdje je na vodomjernoj stanici Humac u 8.15 časova vodostaj iznosio 298 centimetara, a redovne mjere odbrane od poplava se uvode kada nivo vode pređe 280 centimetara.

 

Još su na snazi odluke o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane snježnim padavinama za grad Livno, te opštine Kupres, Glamoč, Bosansko Grahovo, Drvar i Tomislavgrad.

 

U opštinama Glamoč, Bosansko Grahovo i Kupres trenutno se vrši čišćenje snijega do udaljenih planinskih sela, odakle nema dojava da je neko životno ugrožen, navedeno je u saopštenju.

 

U opštini Kladanj je i dalje na snazi odluka o proglašenju stanja prirodne nesreće izazvane visokim snježnim padavinama.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *