Data saglasnost banjalučkom “Vodovodu” za poskupljenje vode

Društvo
Skupština grada Banje Luke danas je dala saglasnost gradskom „Vodovodu“ za korekciju cijene vode u predloženom uvećanju od 11 feninga po kubnom metru. 
Istom odlukom, Skupština nije prihvatila prijedlog „Vodovoda“ da se naknada za mjerno mjesto plaća 1.5 KM, kako su tražili, nego je ona umanjena na 1.2 KM.
U obrazloženju ove odluke, gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je korekcija cijene vode bila neophodna zbog povećanih troškova „Vodovoda“, odnosno preuzimanja ogromne mreže seoskih vodovoda.
– Krajem 2016. godine, svi seoski vodovodi, u dužini od nekoliko stotina kilometara, predati na upravljanje „Vodovodu“ koje je dobio ogromnu mrežu u lošem stanju i sa malim brojem potrošača. Prošle godine smo, tako, iz gradskog budžeta morali izdvojiti 500.000 KM za subvnecionisanje poslovanja „Vodovoda“, jer upravljanje tako velikom mrežom iziskuje ogromne troškove i sigurno je da bi ih to odvelo u gubitke. Takođe, ljudi moraju biti svjesni da gradnju svakog novog vodovoda neko mora da plati i investira – naglasio je Radojičić.
Istovremeno, Skupština je usvojila nacrt odluke o izmjeni Statuta Grada Banje Luke kojom se 21. novembar uvodi kao gradski praznik – Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu. Ukoliko odluka bude usvojena nakon provedene javne rasprave, to će biti drugi praznik grada, uz 22. april koji se obiljažava kao Dan grada.
– Na određen način, obilježavanje 21. novembra kao dana kada je Banja Luka oslobođena u Prvom svjetskom ratu otklonićemo i jednu vrstu nepravde prema tom važnom datumu koji se doživljava kao prvo nacionalno oslobođenje na ovim prostorima. Slijedi nam javna rasprava i nadam se da ćemo prije Dana grada usvojiti tu odluku i ovaj datum i zvanično unijeti u Statut grada – rekao je Radojičić.
Prema odluci Skupštine, i novoizgrađena sportska dvorana „Centar“ na mjestu nekadašnjeg prostora Šoping centra, predata je na upravljanje JU SC Borik. Na ovaj način JU SC „Borik“ će upravljati dvoranama „Borik“, „Obilićevo“ i Centar“.
– Novu sportsku dvoranu praktično dajemo na korištenje sportistima i sportskim klubovima našeg grada i vjerujem da ćemo u najskorije vrijeme završiti i sve pravne formalnosti te da će dvorana u punom kapacitetu biti na raspolaganju sportistima za njihove aktivnosti – kazao je Radojičić.
Odbornici su na današnjoj sjednici, između ostalog, usvojili odluku o kriterijumima i uslovima za utvrđivanje udruženja od interesa za Grad iz oblasti boračko-invalidske zaštite kojom je predviđeno da ovaj status mogu steći udruženja koja su u svom radu ostvarila značajne rezultate u oblasti materijalnog i socijalnog položaja učesnika oslobodilačkih ratova te afirmisali tekovine tih ratova.
Takođe, usvojeno je nekoliko odluka iz oblasti prostorno-planske dokumentacije, zatim programi rada Centra za predškolsko vaspitanjnje i obrazovanje i Centra za razvoj poljoprivrede i sela za 2019. godinu te akcioni plan za sufinansiranje omladinskih aktivnosti u gradu za ovu godinu. Skupština je danas imenovala i Nevena Stanića za načelnika Odjeljenja za kulturu, turizam i socjalnu politiku koji je do sada bio u statusu vršioca dužnosti.
Talić: Ulazak Srpske vojske u Banju Luku 1918. godine zanačajan dan
Predsjednik Skupštine grada Zoran talić, ocijenio je da je ulazak Srpske vojske u Banju Luku prije stotinu godina označio oslobođenje ovih prostora i da je veoma zanačjan datum u našoj istoriji.
– Drago mi je što je ta incijativa pokrenuta i što su u vezi s tim konstultovani ugledni istoričari koji su dali pozitivno mišljenje i praktično smo postigli društveni konsenzus oko toga. Putem javne rasprave o nacrtu te odluke i građani će moći dati svoje mišljenje i vjerujem da će ono biti pozitivno – kazao je Talić.
Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *