Uskoro novi zakon o mentalnom zdravlju

Društvo

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je da bi u toku ove godine u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađu novi zakon o mentalnom zdravlju i prateća strategija, čija primjena će omogućiti unapređenje položaja lica sa mentalnim poremećajima.

 

Šeranić je tokom sastanka sa direktorom Psihijatrijske bolnice Sokolac Biljanom Renovica Cvijetić i vršiocem dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojanom Koprivicom naglasio potrebu jače saradnje sa ovim ustanovama, te ih informisao o planiranim mjerama za stabilizaciju poslovanja svih zdravstvenih ustanova, saopšteno je danas iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

 

– Istovremeno, radićemo na legislativnom okviru koji bi nam stvorio uslove da povećamo prihodovnu stranu u zdravstvu. Pokušaćemo da nađemo modele za svaku od ustanova i očekujemo prijedloge rukovodilaca ustanova i maksimalnu odgovornost- naglasio je Šeranić.

 

Na sastanku je bilo riječi o aktivnostima koje su sprovedene da bi Zavod za forenzičku psihijatriju radio u punom kapacitetu i kako bi se unaprijedili uslovi liječenja u Psihijatrijskoj bolnici na Sokocu.

 

Šeranić je posjetio ove zdravstvene ustanove i radno-okupacione radionice.

 

Direktor Psihijatrijske bolnice Sokolac Biljana Renovica Cvijetić informisala je Šeranića o trenutnom poslovanju i izazovima u radu ove ustanove, dodavši da je u prošloj godini bilo zbrinuto ukupno 280 pacijenata.

 

Ona je naglasila potrebu razvijanja psihogerijatrije i kapaciteta za tretman bolesti zavisnosti i obezbjeđivanja kvalitetnijih uslova za liječenje mlađih pacijenata.

 

Cvijetićeva je upoznala Šeranića o donacijama i samostalnim investicijama koje je ova zdravstvena ustanova imala i zahvaljujući kojima je dio objekta rekonstruisan i obezbijeđena značajna oprema za rad zdravstvenih rdnika.

 

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju Bojan Koprivica naglasio je da su u prethodnom periodu riješeni problemi uplate poreza i doprinosa i da više nema tih dugovanja, kao ni ostalih, te da Zavod posluje pozitivno.

 

-Zavod je jedinstvena ustanova kod nas koja, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, pruža mogućnost smještaja i psihijatrijskog tretmana onih koji su počinili krivična djela u stanju smanjene uračunljivosti. Trenutno je u Zavodu smješteno 97 pacijenata- navodi se u saopštenju.

 

Koprivica je najavio da će u junu Zavod za forenzičku psihijatriju organizovati stručni forenzički susret koji će okupiti eminentne stručnjake forenzičke psihijatrije iz regiona.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *