Zalihe lijeka protiv gripa na rezervi

Društvo

U ovoj sezoni, po svemu sudeći, neće biti nabavljane nove količine „tamiflua“, lijeka koji se koristi u prevenciji i liječenju gripa koji je samo u Srpskoj dosad odnio 33 života.

 

Apoteke u BiH su potrošile sve zalihe, dok bolnice raspolažu tek neznatnim rezervama „tamiflua“.

 

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH potvrdili su za Srpskainfo da lijek nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH.

 

– Imao je dozvolu do 31. jula 2017, koju proizvođač nije obnovio – rekli su u ALM, naglasivši da oni nisu nadležni za promet na malo lijekovima.

 

– „Tamiflu“ se može uvesti jedino na osnovu rješenja entitetskih ministarstava zdravlja, te Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrikta – poručuju iz ove agencije.

 

Iz ALM ranije su saopštili da za „tamiflu“ nema zamjenskog lijeka. Pojasnili su da je riječ o antivirusnom lijeku čija je aktivna supstanca oseltamivir, te da nema drugog registrovanog antivirotika s istom aktivnom supstancom.

 

U Ministarstvu zdravlja RS objašnjavaju da, ukoliko zdravstvena ustanova utvrdi da, za potrebe pojedinačnog liječenja ili za zaštitu zdravlja stanovništva postoji neophodnost nabavke lijeka koji nema dozvolu za stavljanje u promet u BiH, imaju mogućnost odobravanja uvoza takvog lijeka.

 

– Riječ je o takozvanom interventnom uvozu lijeka. Međutim, do danas nam nije podnesen nijedan zahtjev za interventni uvoz „tamiflua“. Ovo je antivirusni lijek koji se primjenjuje za liječenje i prevenciju gripa, o čijoj nabavci se odlučuje na osnovu službenih i stručnih preporuka – kažu u resornom ministarstvu.

 

U UKC RS, iz kojeg su ranije saopštili da imaju nešto zaliha „tamiflua“, kažu za Srpskainfo da se najteže forme gripa kod pacijenata u bolničkim uslovima liječe kompleksonom terapijom antibioticima, antiviroticima i drugom simptomatskom terapijom.

 

– „Tamiflu“ je indikovan za liječenje odraslih i djece, uključujući i novorođenčad rođenu u terminu, koji imaju simptome tipične za grip. Potvrđeno je da je lijek efikasan kada se sa liječenjem započne u roku od dva dana od prve pojave simptoma. Lijek se primjenjuje isključivo na preporuku ljekara specijaliste – kažu u UKC.

 

Apoteke prazne

 

U apotekama koje smo kontaktirali potvrdili su za Srpskainfo da građani traže „tamiflu“, ali da na stanju nemaju ovog lijeka, te da ne znaju da li će i kada biti nabavljen.

 

– Ovaj lijek smo nabavili 2010, kada se pojavo svinjski grip. Kasnije nije bilo značajnijeg obolijevanja od ove bolesti, pa nije ni bilo potrebe da se nabavljaju nove količine. Međutim, ove sezone je najveća potražnja za „tamifluom“, a mi smo već rasprodali sve iz zaliha – potvrdili su u nekoliko apoteka.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *