Drastične razlike u cijenama istih proizvoda

Društvo

Cijene identičnih proizvoda u maloprodaji u većim gradovima Srpske prilično su neujednačene.

Najveće razlike prisutne su kod deterženta za veš, te dečjih pelena, pokazalo je istraživanje. Tako dva kilograma deterdženta u Trebinju mogu da se kupe za 6,90 KM, dok za isto pakovanje Banjalučani moraju da izdvoje 10,4 KM.

Slično je i sa dečjim pelenama, čija je cijena za paket od 64 komada od deset u Gradiški pa do čak 33,70 KM u Trebinju. Značajna razlika u cijeni uočena je i kod paste za zube od 100 mililitara, koju Banjalučani plaćaju dvije, a Dobojlije čak 4,70 KM.

U udruženjima potrošača kažu da su oscilacije cijena u gradovima posljedica činjenice da je u RS na snazi slobodno formiranje cijena.

– Trgovci formiraju cijene koje im donose zaradu. Međutim, moraju da vode računa o tome da one ipak ne budu previsoke, jer u tom slučaju postaju nekonkurentni i gube kupce – ističu u udruženjima.

U Asocijaciji samostalnih trgovačkih radnji Banjaluka objašnjavaju da cijene roba u maloprodaji zavise isključivo od veleprodajnih cijena.

– S druge strane, cijene u veleprodaji zavisi od količine kupljene robe i načina plaćanja. Naime, ako veleprodaja naruči veću količinu i plati avansno, i cijene će biti povoljnije kako za njih, tako i za male trgovine koje se kod njih snabdijevaju. Zbog konkurencije i brojnih marketa, male radnje nisu u prilici da podižu cijene kako bi više zaradile – kaže predsjednik Asocijacije Bogdan Marjanović.

Cijene u gradovima RS neujednačene su i kad je riječ o voću, povrću, mesu i mnogim drugim osnovnim životnim namirnicama.

Kilogram junetine bez kosti najjeftiniji je u Doboju i košta 10,9, a najskuplji u Prijedoru – 14 KM. Cijena pilećeg filea najpovoljnija je u Gradiški, gdje kilogram kupuje za oko 6,50 KM, dok cijena u Bijeljini ide i do deset KM. Banane su najskuplje u Trebinju, jabuke u Banjaluci, a krompir u Bijeljini i Doboju.

Drva najjeftinija u Prijedoru

Metar ogrijevnog drveta u Prijedoru može se nabaviti za 55, dok u Trebinju ide i do 70 KM.

Četvoročlne porodice u Bijeljini, Banjaluci i Prijedoru vodu i komunalne usluge mjesečno u prosjeku plaćaju nešto više od 35, a u Gradišci čak 70 KM.

Građani Doboja, Bijeljine i Trebinja espreso mogu da popiju već za jednu do 1,2 KM, dok ovaj napitak u ostalim gradovima košta od 1,5 do dvije KM.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *