Brojne aktivnosti povodom Svjetskog dana djece oboljele od raka

Društvo

Povodom obilježavanja 15. februara, Svjetskog dana djece oboljele od malignih bolesti, Udruženje „Iskra“ organizuje niz aktivnosti u Banjaluci kako bi skrenuli pažnju javnosti na mališane koji se hrabro bore sa ovim opakim oboljenjem.

 

Članovi udruženja u četvrtak će na Trgu Krajine prolaznicima dijeliti zlatne trake koje simbolizuju djecu oboljelu od malignih bolesti, kao i informativne biltene od 10 do 17 časova.

 

– Promo materijal će uručivati naše “mladice”, djeca koja su preležala malignu bolest i uspješno su izliječena i aktivno djeluju u udruženju, a njima će se priključiti i volonteri Gimnazije i posebno nam je drago da nas na taj način podržavaju- rekli su iz Udruženja “Iskra”.

 

U petak, na Međunarodni dan u Muzeju RS biće organizovana likovna radionica ” Za hrabra mala srca” od 11 časova, a crteži djece koja budu učestvovala biće izloženi u Roditeljskoj kući.

 

Istog dana, ispred Roditeljske kuće u kojoj borave djeca koja se liječe od malignih bolesti, u 12 časova biće pušteni baloni, dok će u 15 časova u vijećnici Banskog dvora biti održana Akademija “Za hrabra mala srca”.

 

Govornici će biti ministar zdravlja RS Alen Šeranić, šefica Odjeljenja hematoonkologije s imunologijom UKC RS Jelica Predojević Samardžić i predsjednica Udruženja “Iskra” Dijana Berić. Nakon Akademije, ispred Banskog dvora će takođe biti pušteni baloni.

 

– Svake godine u skladu sa mogućnostima nastojimo da pomognemo dječije odjeljenje hematoonkologije, a ove godine ćemo obnoviti čajnu kuhinju i tako nadamo se poboljšati uslove djeci koja se liječe i osbolju koje se o njima brine s ljubavlju- poručili su iz udruženja.

 

Iz Udruženja “iskra” veoma uspješnom su ocijelnili prošlogodišnju akciju “Kosa za osmijeh”, kada su u septembru u Banjaluci prikupili kosu za pravljenje perika od 146 humanih građana.

 

– Akcija traje i sada jer nam se još javljaju djevojke koje nam doniraju kosu. Do sada smo uradili tri perike djevojčicma u saradnji sa kolegama iz Sarajeva, a nažalost imamo još dvije devojčice koje će imati potrebu za perikom. Kada djevojčice shvate od čega boluju prvo pitanje im je bukvalno hoće li ostati bez kose, ali kada im kažemo da ćemo im nabaviti periku to je bar malo olakšanje za njih- kažu u udruženju.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *