OEBS osudio prijetnje novinarima u BiH

Društvo

Predstavnik OEBS-a za slobodu medija, Harlem Desir, i šef Misije OEBS-a u Bosni i Hercegovini, Bruc Berton, danas su osudili prijetnje upućene novinarima u Bosni i Hercegovini.

 

Podsjećamo, novinarka Milkica Milojević, iz dnevnih novina EuroBlic sa sjedištem u Banjaluci dobila je prijetnje upućene telefonom. Prema dostupnim informacijama, policija je pokrenula istragu u ovom slučaju i uhapsila osumnjičenog.

 

Ranije tokom ovog mjeseca, glavni urednik informativnog programa javnog servisa (BHRT), Marko Radoja, primio je pismo koje je sadržalo prijeteće poruke, uključujući tu i prijetnje po njegov život.

 

Prema izvještajima medija, Adnan Jašarspahić, novinar FTV-a i vlasnik portala Visoko.co.ba podnio je prijavu protiv dvije osobe povezane sa lokalnim visokim zvaničnikom, zbog prijetnji koje su mu te osobe uputile putem društvenih medija.

 

– Ove prijetnje upućene novinarima su neprihvatljive i kao takve moraju biti osuđene na najvišem nivou. Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju se više potruditi da medijskim radnicima pruže bezbjednost u obavljanju njihovog posla – izjavio je Desir, izražavajući nadu da će svi slučajevi prijetnji biti predmet istražnog postupka i da će počinioci biti izvedeni pred lice pravde.

 

– Jasno je da od početka godine uočen porast broja prijetnji i incidenata čija su meta novinari, što predstavlja zabrinjavajući trend. Nadležni organi moraju preduzeti sve potrebne mjere kako bi stvorili okruženje neophodno za postojanje istinski slobodnih i nezavisnih medija, te kako bi se stalo u kraj zastrašivanju novinara. Neprihvatljivo je da se novinari u Bosni i Hercegovini suočavaju sa nasiljem i zastrašivanjem u ostvarivanju svog temeljnog prava na slobodu izražavanja, prava koje ima suštinski značaj za svako demokratsko društvo. Sve incidente je potrebno temeljno istražiti – izjavio je ambasador Berton.

 

– U interesu demokratskog razvoja zemlje, od ogromne je važnosti da novinari budu bezbjedni u svakom trenutku i da nekažnjavanje napada na njih ne postane uobičajena pojava – izjavio je predstavnik Desir.

 

Predstavnik Desir je podsjetio države članice OEBSA-a na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju odluku Ministarskog savjeta OEBSA-a o bezbjednosti novinara, usvojenu u Milanu u decembru prošle godine, piše N1.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *