Sindikat Agencije za lijekove BiH traži veće plate

Društvo

Stručno vijeće Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine naredne sedmice će raspravljati o povećanju plata uposlenicima, ali Sindikat Agencije izražava nezadovoljstvo jer će se, prema njihovim saznanjima, predlagati selektivno uvećanje plata u samo određenim sektorima Agencije.

 

Predsjednik Sindikata Ramo Rustemović govori nam kako su radnici spremni na štrajk ako svi uposleni ne dobiju povećanje plaća.

 

“Oštro se suprostavljam takvom prijedlogu i ne želim da se nepravda ispravlja novom nepravdom koja će u konačnici dovesti do nezadovoljstva ljudi i suprostavljenosti određenih sektora koji su bitni u funkcionisanju Agencije. Svaki zaposlenik u Agenciji zaslužuje i zavređuje bolji materijani status. Molim predsjednika Stručnog vijeća Vedrana Marčinka i sve članove Vijeća da imaju na umu ovo moje upozorenje prilikom donošenja ovakvih odluka. Predlažem ako postoji zakonsko uporište da svi uposleni dobiju povećanje plaća. Ako se u skorije vrijeme ne poboljša materijalni status uposlenih, bićemo prinuđeni na štrajk. To nam nije cilj te molimo sve one koji odlučuju o ovim pitanjima da ozbiljno pristupe realizaciji datih obećanja”, kazao nam je Rustemović.

 

Podsjećamo, Kontrolni laboratorij Agencije za lijekove BiH je članica Ervopske mreže službenih laboratorija za kontrolu lijekova (OMCL mreža), i kao takva posluje po standardima ISO 17025.

 

Pri ulasku u Agenciju, Kontrolni laboratorij je imao 54 zaposlenika, a sada broji 42 zaposlenika. Ministar civilnih poslova Adil Osmanović nedavno je urgentno reagovao i odobrio prijem šest stručnih ljudi.

 

Iz Sindikata Agencije ističu kako to nisu nova zapošljavanja, već popunjavanje radnih mjesta odlaskom u mirovinu i prelaskom stručnjaka u druge institucije zbog lošeg materijalnog statusa.

 

Rustemović dodaje kako Agenciju uglavnom čine visokostručni kadrovi, farmaceuti, ljekari, farmaceutski tehničari i drugo administrativno osoblje koje je osposobljeno za ovako visoko sofisticirane poslove.

 

“Agencija za lijekove nije birokratska institucija, donosi novac u budžet, tako da smo prošle godine oko 11 miliona KM zaradili, a vrlo malo povukli za plaće i druge materijalne troškove. Sindikat Agencije za lijekove je u posljednjih mjesec dana imao dva sastanka sa ministrom civilnih poslova na temu poboljšanja materijalnog statusa uposlenih i u tom smislu su nam data obećanja za povećanje primanja. Ovim putem upozoravam da se ne radi o povećanju, jer smo mi ušli u Agenciju iz grupacije zdravstenih radnika koji su imali veća primanja, a samim ulaskom nama je osnovica nekoliko puta smanjivana odlukom Savjeta ministara tako da smo dijelili sudbinu birokratsko administrativnog aparata na nivou zajedničkih institucija Vijeća ministara”, rekao nam je Rustemović.

 

Direktor Agencije za lijekove Aleksandar Zolak sa zadovoljstvom je prihvatio incijativu Sindikata Agencije i Ministarstva civilnih poslova te u punom kapacitetu stavio službu za pravne i ekonomske poslove na iznalaženje mogućnosti povećanja plaća.

 

Podsjetimo, Agencija je u septembru prošle godine dobila novi menadžment koji je obećao da će raditi ubrzano na rješavanju ovih problema. Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta čekaju deset godina. Sve ove godine poručuju vlastima kako nisu obične birokrate i da ih prestanu tako tretirati.

 

klix.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *