Petković: Obezbijediti besplatnu zdravstvenu zaštitu do punoljetstva

Društvo

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković pozvao je danas Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske da u što kraćem roku obezbijede pravo na bezuslovnu zdravstvenu zaštitu za svu djecu do 18 godina, jer je to u skladu sa Konvencijom o pravima djeteta.

 

Petković smatra da se Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Fond zdravstvenog osiguranja moraju obavezati da pruže djeci do 18. godine pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, bez participacije.

 

On je ocijenio da je pravo djece od 15. do 18. godine na zdravstvenu zaštitu povrijeđeno jer moraju plaćati participaciju prilikom korištenja zdravstvenih usluga, dok djeca do 15. godine ne moraju.

 

Petković je novinarima u Banjaluci nakon okruglog stola o temi “Da li je zakon iznad prava djeteta?” pojasnio da je okrugli sto organizovan nakon što su učenici trećeg razreda Medicinske škole Baljaluka pokrenili pitanje potpredsjedniku Narodne skupštine da li djeca starosti od 15 do 18 godina imaju pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu i mogu li biti oslobođeni plaćanja participacije prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

 

Petković je podsjetio da Konvencija o pravima djeteta definiše dijete kao svaku osobu staru do 18 godina, dok u Srpskoj pojam djeteta nije tačno definisan u zakonskom smislu.

 

– Zakonom o zdravstvenoj zaštiti predviđeno je da su djeca do 15 godina oslobođena plaćanja participacije, što znači da je oni od 15. do 18. moraju plaćati bez ikakvog pravnog osnova – dodao je Petković.

 

Zamjenik ombudsmana za djecu Republike Srpske Nada Grahovac rekla da nejednak pristup prema djeci do i nakon 15 godina, kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti, krši njihova prava zagarantovana Konvencijom o pravima djeteta.

 

– Izmjenama zakona koje se očekuju ove godine mora se obezbijediti jednak pristup zdravstvenoj zaštiti za svu djecu, a djeca su sva lica do 18 godina – naglasila je ona.

 

Ombudsman za ljudska prava BiH Ljubinko Mitrović smatra da bi sva djeca do 18 godina trebala imati bezuslovnu zdravstvenu zaštitu.

 

– Zaključak koji smo donijeli na današnjem okruglom stolu biće upućen nadležnim organima i očekujemo da se ovaj problem riješi – dodao je Mitrović.

 

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljiljana Ivančić rekla je da će Ministarstvo razmotriti danas donesene zaključke i naći način kako da ih ugrade u nove zakone o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koji su u planu donošenja.

 

Osvrćući se na problem nekvalitetnih pelena za odrasle i djecu, Ivančevićeva je rekla da se radi rješavanju tog pitanja.

 

Učenik trećeg razreda Medicinske škole Banjaluka Duška Grahovac rekla je da su se na ovu inicijativu odlučili jer je riječ o temi u vezi sa strukom za koju se školuju, a ostaviće nešto dobro narednim generacijama.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *