Izvučena sva oborena stabla sa Banj brda

Društvo

Šumsko gazdinstvo Banja Luka okončalo je poslove sanacije šume na području Banj brda, a koja je stradala u olujnom nevremenu krajem 2017. godine. Kako navode iz Šumskog gazdinstva, krajem prošle godine izvršeno je i pošumljavanje ovih predjela.

 

– Riječ je o obimnom poslu koji je zahtijevao vrijeme i veliki oprez prilikom uklanjanja oborenih stabala. Uspjeli smo u potpunosti da uredimo prostor koji je bio pogođen olujnim nevrmenom kada je nanesena velika šteta. Istovremeno smo obavili i pošumljavanje, tako da, sa dolaskom ljepšeg vremena, građani će moći potpuno bezbjedno da uživaju na našem najpoznatijem izletištu – rekao je Velibor Stanić, direktor Šumskog gazdinstva Banja Luka.

 

On je podsjetio da je tokom prošle godine realizovan projekat izrade pješačke staze u Trapistima, dužine 1.100 metara, te da su izvršeni i prvi pripremni radovi za budući arboretum grada. Stanić je napomenuo da dolazi period ljepšeg vremena kada građani češće borave u prirodi, manje je padavina i više sunčanopg vremena, tako da se povećavaju i opasnosti od požara.

 

– I ovom prilikom, Šumsko gazdisntvo Banja Luka apeluje na stanovništvo da ne pali vatru na površinama koje se nalaze u neposrednoj blizini šuma kao i u samim šumama, jer posljedice požara mogu biti katastrofalne kako za šume tako i za ljude – naglasio je Stanić.

 

Inače, Šumsko gazdinstvo „Banja Luka“ Banja Luka, ugovorom potpisanim sa Gradskom upravom, zaduženo je za obavljanje stručno-tehničkih poslova u šumama posebne namjene grada Banje Luke na površini od 2.078 ha. Stručno-tehnički poslovi podrazumijevaju čuvanje i zaštitu šuma, šumsko-uzgojne radove i slično.

 

Podsjetimo, Grad Banja Luka je preduzeo brojne aktivnosti kako bi Banj brdo, omiljeno mjesto za šetnju i rekreaciji mnogih Banjalučana, dobilo novo ruho i nove sadržaje. Tako je uređena pješačka staza od Rajnerovog vrela do Trešnjika, zatim staza od banje u Srpskim toplicama do Banj brda, uveden je turistički bus, postavljen teleskop, uređen plato ispred spomenika palim Krajišnicima, postavljena je nova led rasvjeta na putu za Banj brdo, itd.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *