Čelnici FZO pozvani u Narodnu skupštinu RS zbog afere “Pelene”

Društvo

Zbog afere „Pelene“, odgovorni iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS pozvani su da do kraja ove sedmice odgovore na pitanja poslanika pred Odborom za žalbe i predstavke i Odborom za zdravstvo Narodne skupštine RS.

 

Potvrdio je to za Srpskainfo poslanik Draško Stanivuković, koji je predsjednik Odbora za žalbe i predstavke. Poziv je, kako saznajemo, upućen direktoru Fonda Dejanu Kusturiću, te njegovim saradnicima: donedavnom izvršnom direktoru za javne nabavke Branislavu Zeljkoviću i njegovom nasljedniku na ovoj funkciji Đorđu Cvijiću.

 

-Nadam se da će se odazvati doći pred odbore do kraja sedmice, ali ako to ne bude moguće, pozvaćemo ih da dođu iduće sedmice, mi smo strpljivi, kada su u pitanju ovako osjetljive stvari – rekao je Stanivuković.

 

On je dodao da će nakon “saslušanja” odgovornih iz Fonda, pred oba odbora biti pozvani i predstavnici korisnika pelena, kao i roditelji teško boelsne djece, koja moraju pelene nositi do kraja života. Tako će i oni dobiti priliku da kažu svoja iskustva, a konačan cilj je da se afera “Pelene” uvrsti u dnevni red Narodne skupštine RS, kako bi najviša zakonodavna vlast u RS našla rješenje.

 

Inače, ranije je Stanvuković zbog ove afere podnio krivične prijave protiv Kusturića i Zeljkovića, a sada je najavio da će u naredne tri dana, podnijeti i prijavu protiv Đorđa Cvijića. Cvijić je bio predsjednik tenderske komisije za nabavku spornih nekvalitetnih pelena, a nakon toga umjesto da odgovara, on je ngrađen pozicijom izvršnog direktora za javne nabavke u Fondu zdravstvenog osiguranja RS.

 

Pelene na recept u RS dobija 1.209 najugoženijih teških bolesnika i osoba sa invalididtetom, a među korisnicima je i 89 djece.

 

Kako tvrde očajni roditelji, pelene koje dobijaju od Nove godine na recept, a koje ne mogu uz doplatu zamijeniti za kvalitetnije, toliko su loše da su neupotrebljive i da dotano ugrožavaju zdravlje njihove djece. Pojedini roditelji su ove pelene nazvali “smećem” i “običnom najlonskom kesom sa malo tanke vate.”

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *