Zahtjev za ograničenje marži na medicinska pomagala

Društvo

Odbor za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Narodne skupštine RS uputiće zahtijev Vladi RS u kojem će tražiti da zakonom koji regulište oblast ograničavanja trgovinskih marži ograniče i marže na medicinska pomagala, na način kako je to sada uređeno kad su u pitanju lijekovi.

 

Ovo je jedan od zaključaka jutrošnjeg sastanka koji je ovaj Odbor imao sa direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dejanom Kusturićem vezano za aferom “Pelene”.

 

Predsjednik ovog Odbora Draško Stanivuković kazao je da su na sastanku došli do tri zaključka koja idu u korist građana.

 

– Jedan od zaključaka je da se intenziviraju sastanci između Fonda zdravstvenog osiguranja RS i korisnika medicinske opreme i pomagala, kako bi se na vrijeme uočili problemi s kvalitetom opreme. Drugi zaključak je da tražimo od Agencije za lijekove BiH da svojim internim aktima definiše modele ispunjenosti standarda prilikom upisa u registar medicinskih sredstava i pomagala – kazao je Stanivuković.

 

Dodao je da će, nakon što Vlada RS, ograniči marže na medicinska pomagala omogućiti da Fond zdravstvenog osiguranja RS dobija medicinska sredstva povoljnije i da smanji rashode što će u konačnici korist od toga imati korisnici pelena i drugih ortopedskih pomagala.

 

Stanivuković je istakao da će zajedno sa zamjenikom predsjednika Odbora za predstavke, prijedloge i društveni nadzor NSRS Srđanom Mazalicom tražiti da se ova problematika uvrsti u plan i program rada Narodne skupštine za 2019. godinu.

 

Mazalica je nakon sastanka kazao da se ovakvi problemi uvijek trebaju rješavati u institucijama, a ne u medijima. On je izrazio zadovoljstvo načinom na koji je Fond riješio problem sa predstavnicima udruženja, odnosno korisnika pelena.

 

Kusturić je istakao da kontinuirano imaju probleme zbog neuređenog tržišta, nedefinisanih marži i distributera koji koriste pacijente I od toga imaju dobru zaradu.

 

– Nadam se da će nam ovim zaključkom da se definišu marže biti omogućeno da racionalnije trošimo sredstva jer Fond nije profitabilna i institucija – istakao je Kusturić.

 

On je dodao da je Fond sa predstavnicima svih udruženja dogovorio da do 1. aprila izmjene pravilnike u nekim dijelovima po pitanju proceduralnog ostvarivanja prava.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *