Banjaluka: Besplatan prostor za pet novih preduzeća

Društvo

Početnici u biznisu od danas na raspolaganju imaju još jedan besplatan poslovni prostor u Banjoj Luci, u okviru strateških nastojanja Gradske uprave da se što više pomogne razvoju „startap“ preduzeća. Novi poslovni prostor, koji je dodijeljen banjalučkom Inovacionom centru (ICBL), nalazi se na Starčevici, a u njemu će biti smješteno pet novoosnovanih preduzeća.

 

Gradonačelnik Igor Radojičić, ocijenio je da otvaranje novih prostora na početni biznis predstavlja podsticaj zapošljavanju, kvalitetnom razvoju grada, pametnom gradu i mogućnostima da mladi ostanu ovdje.

 

– Grad konceptualno želi da podrži moderne tehnologije i razvoj „startap“ kompanija. Ove firme su način da se mladi zadrže ovdje, da se zaposle na dobrim radnim mjestima i ostvare dobru zaradu – rekao je Radojičić i dodao da je broj poslovnih prostora za „startap“ firme udvostručen u odnosu na period od prije dvije godine.

 

Ministar Srđan Rajčević je istakao da je ICBL jedan od uspješnih primjera kako sinergija lokalne zajednice i Vlade RS može da donese dobre rezultate. On je podvukao da se Vlada RS opredijelila za razvoj mikropreduzetništva pogotovo u oblasti novih tehnologija, istraživanja i inovacija.

 

– Republika Srpska je snažno opredijeljena da ostvari pozitivan iskorak u razvoju, a koji će biti zasnovan na znanju. U tom smislu uloga ICBL je veoma značajna. Ministartsvo planira da Inovacionom centru da još veću vidljivost i još veću ulogu u procesima i projektima koji su ispred nas, pogotovo koji su u vezi sa uspostavljanjem naučno-tehnoloških parkova u RS – rekao je Rajčević.

 

Direktor ICBL-a Drago Gverić precizirao je novi poslovni prostor na Starčevici piovršine oko 130 kvadratnih metara i da će u njemu biti smješteno pet firmi.

 

-U februaru smo otvorili poziv i pozvali sve mlade preduzetnike da se prijave i odabrali smo sedam firmi, od čega su se četiri već uselile u poslovni inkubator,još jednu ćemo useliti, a ostale dvije ćemo smjetiti u našu centralu. Poziv je bio veoma uspješan i to pokazuje da je startap zajednica veoma živa u gradu što može samo da raduje – naveo je Gverić.

 

Aleksandar Čičić, osnivač firme „Renter“, koja je dobila besplatan prostor za razvoj biznisa, objasnio je da se ova, nova firma bavi poslovima izdavanja „stana na dan“, a namjera im je da poslovanje prošire poslovanje na iznajmljivanje vikendica i drugih prostora.

 

– Ovo je veoma bitan vid podrške za nas koji počinjemo vlastiti biznis, jer nam se omogućava podrška u smislu dobijanja jeftinijeg poslovnog prostora i mentorske pordške, kao i da kompanije same između sebe obavljaju poslovne kontakte – zaključio je Čičić.

 

Podsjetimo, ICBL radi od 2010. godine i da je do sada zaprimio više od 200 poslovnih ideja, osnovano je više od 40 kompanija u kojima je zapolseno oko 300 radnika.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *