U BiH samo 12 odsto žena koristi kontracepciju

Društvo

Samo 12 odsto žena u BiH koristi kontracepciju, što je skoro tri puta manje nego u subsaharskoj Africi, a namjerni abortus je jedan od metoda planiranja porodice.

 

Na sve ovo upozoravaju statistike iz posljednjeg takozvanog „MICS“ izvještaja o položaju žena i djece u BiH Populacionog fonda ujedinjeneih nacija UNFPA. Ni procenti izloženi u najnovijoj Strategiji za unapređenje seksualnog i reproduktivnog zdravlja u Republici Srpskoj ne bude optimizam.

 

Prema podacima istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva, koje je provedeno 2010. godine, a na koje se pozivaju autori ove strategije, više od 90 odsto stanovnika starijih od 18 godina je seksualno aktivno, ali samo žene koje imaju stalne partnere, i to tek trećina njih, koje su starije od 18 godina, koriste kontraceptivna sredstva.

 

– Najveći procenat stanovništva kao stalni oblik kontracepcije primjenjuje prekinuti odnos, njih oko 15 odsto, kondom koristi 5,4 odsto odraslih seksualno aktivnih osoba, intrauterinu spiralu njih 4,3 odsto, a neplodne dane 3,8 posto – navodi se u ovom dokumentu.

 

Prekinuti odnos, kondom i kalendar

 

Ako je suditi prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS iz 2016, namjerni abortus je visoko na listi „metoda“ za planiranje porodice i kontrolu rađanja. Naime, prema tim podacima, za koje su i u Institutu svjesni da su nepotpuni, jer veliki broj abortusa, obavljenih u privatnim klinikama, nikad ne bude prijavljen, u RS godišnje više od 2.000 žena namjerno prekine trudnoću.

 

Ajnabat Anamuhmedova, predstavnica Populacionog fonda UNFPA u BiH, povodom Dana žena je pozvala zvaničnike BiH da se konačno „uzmu u pamet“ i pozabave se ovim problemima.

 

– Samo 12 dosto žena u BiH koristi kontracepciju. Taj rezultat je loš čak i za afričke standarde, a kamoli za državu u Evropi. To je jedan od najgorih rezultata u svijetu – upozorila je Anamuhmedova.

 

Dr Sanja Sibinčić, nacionalna koordinatorka za reproduktivno zdravlje u RS, nije komentarisala ni uznemirujuće procente, a ni oštru izjavu predstavnice UNFPA, ali poručuje da je ključ rješenja u zdravstvenom prosvjećivanju, i o to od malih nogu.

 

– Kada je riječ o u upotebi kontraceptivnih sredstava i generalno o reproduktivnom zdravlju, zalažem se za sistemsku edukaciju, počev od osnovne škole. Smatram da bi edukacija mladih o reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice trebalo da bude u vrhu prioriteta i
Ministrastva zdravlja RS i Ministarstva porodice, omladine i sporta – kaže Sibinčićeva.

 

“Niko nije umro od gladi!”

 

Dr Darko Marković, ginekolog iz Bijeljine, poručuje da, kad je u pitanju planiranje porodice i rađanje ne smije sve spasti na ženska pleća. Muškarci, kao partneri, moraju preuzeti mnogo veću odgovornost, poručuje dr Marković i podsjeća da najpopularnije savremeno kontraceptivno sredstvo, američka „antibebi pilula“, može negativno uticati na zdravlje žene.

 

– Treba voditi računa i o tome da na kreiranje zdravstvene politike i u ovom segmentu znatno utiče farmaceutska industrija, koja nameće stavove radi sticanja profita. Uostalom, prije 50 godina žene su više rađale, ali su bile zdravije. I djece je bilo više, ali ipak nisu umirala od gladi – kaže dr Marković.

 

Statistike, međutim, pokazuju da među onih famoznih 12 odsto žena u BiH, koje koriste savremenu kontracepciju, prevladavaju one kojima korica hljeba za potomstvo nije dovoljan motiv za životne izbore. Naime, prema podacima UNFPA, kontracepciju u BiH najčešće koriste visokoobrazovane solidno situirane žene, u dobi od 35 do 39 godina, koje žive u gradu i imaju dvoje djece.

 

Škola

 

Nacionalna koordinatorka za reproduktivno zdravlje dr Sanja Sibinčić kaže da je „mnogo puta inicirano“ uvođenje u osnovne i srednje škole “edukacije o reproduktivnom zdravlju i planiranju porodice”, što je danas politički korektan naziv za nekadašnje „seksualno vaspitanje“.

 

Ipak, projekat u okviru kojeg su se tinejdžeri, ali i njihovi nastavnici, prosvećivali o ovim „škakljivim“ i životno bitnim temama, prekinut je još 2013. I tada, kao i danas, promoteri ove ideje su se zalagali da se o repreduktivnom zdravlju uči na času razredne zajednice, kako se ne bi morao prekrajati plan i program.

 

Ipak, ova je tema gurnuta u zapećak, a u međuvremenu je vjeronauka, koja je poseban predmet tokom cijelog osnovnog obrazovanja, uvedena i u srednje škole.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *