Zdravstvenim ustanovama prijeti blokiranje računa

Društvo

Računi domova zdravlja u Čajniču, Novom Goraždu i Han Pijesku mogli bi ponovo da budu blokirani, a isti scenario prijeti i drugim zdravstvenim ustanovama u RS, koje do kraja godine ne izmire dugovanja za poreze i doprinose prema Poreskoj upravi RS.

– Nećemo pokretati postupke prinudne naplate poreskih obaveza i poreskog duga javnih zdravstvenih ustanova u RS do 31. decembra 2016. Poslije toga, postupićemo u skladu sa zaključcima i odlukama Vlade RS u vezi sa stanjem poreskih obaveza u zdravstvenim ustanovama – rekli su u Poreskoj upravi.

Direktor Doma zdravlja u Čajniču Dragan Skoko kaže da se nada da će prije blokade ipak biti nađeno rješenje.

– Rješenje bi mogao biti prelazak na trezorsko poslovanje, koje je najavljeno. Tražili smo da dug domova zdravlja bude proglašen za javni dug. Onda ćemo podvući crtu, jer će dom zdravlja postati opštinska firma – rekao je Skoko.

Međutim, direktor Doma zdravlja u Novom Goraždu Jelena Gavrilović smatra da će prelazak na trezorsko poslovanje zakomplikovati ionako nezavidnu situaciju u kojoj se nalaze ustanove u izrazito nerazvijenim opštinama Srpske.

– Dug našeg Doma zdravlja je 1,7 miliona KM, od čega reprogram iznosi 1,3 miliona KM. Nemamo novca za stari dug, ali možemo da izmirujemo novi. Ne trošimo više od prihoda, tako da bismo mogli plaćati obaveze, ali ako nam stari dug bude otpisan – dodaje Gavrilovićeva.

Vlada RS je nedavno usvojila informaciju o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja RS i javne zdravstvene ustanove. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić kaže da je cilj uvođenja trezorskog poslovanja potpuna namjenska kontrola utroška sredstava, da ono što je planirano za liječenje pacijenata za to bude i utrošeno.

– Cilj nam je i da poslije uvođenja trezorskog poslovanja zaustavimo stvaranje nerealnih obaveza. Onaj ko je trošio novac nenamjenski moraće ubuduće da ga troši namjenski. O svemu se dogovaramo sa Svjetskom bankom i svjesni smo da ćemo imati mnogo izazova u novom sistemu, ali moramo ići ka rješenjima – kazao je Bogdanić.

Iz Fonda zdravstva RS su kazali da su ovim domovima zdravlja u 2016, osim redovnih mjesečnih tranši, uplatili po 50.000 KM interventnih sredstava.

Poreska uprava RS sredinom godine bila je blokirala račune domova zdravlja u Novom Goraždu, Čajniču i Han Pijesku zbog neizmirenog duga za poreze i doprinose.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *