Po 2.000 maraka za hiljadu studenta

Društvo

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske objavilo je danas konačne rang-liste stipendista koji su aplicirali na konkurse i prema kojima će biti dodijeljeno ukupno 1.000 stipendija od po 2.000 KM studentima prvog, drugog i trećeg ciklusa studija u Srpskoj.

 

Resorni ministar Srđan Rajčević rekao je da je za stipendiranje ovih studenata budžetom predviđeno dva miliona maraka.

 

“Stipendije se isplaćuju u 10 mjesečnih rata, a u kategoriji uspješnih studenata sva tri ciklusa studija dodijeljene su 692 stipendije”, naveo je Rajčević.

 

Prema njegovim riječima, u kategoriji uspješnih studenata prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta dodijeljene su 563 stipendije, studentima drugog ciklusa studija 68 stipendija i studentima trećeg ciklusa studija 22 stipendije”, rekao je Rajčević novinarima u Banjaluci.

 

On je dodao da je 39 stipendija dodijeljeno studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama koje se ne finansiraju iz budžeta, dok je u kategoriji “ostali studenti” prvog ciklusa studija dodijeljeno 276 stipendija.

 

“Kada je riječ o studentima prvog ciklusa studija sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske, na podršku Ministarstva mogu da računaju 24 studenta, kao i osam studenata sa invaliditetom prvog, drugog i trećeg ciklusa studija koji ostvaruju pravo na dodatak za pomoć i njegu drugog lica”, rekao je Rajčević.

 

On je dodao da Vlada Srpske i resorno ministarstvo namjeravaju da nastave sa podrškom studenata koji žele da upišu i završe studije, te da se usmjere ka novom modelu razvoja, prije svega, ekonomije koja je zasnovana na znanju.

 

Načelnik Odjeljenja za studentski standard u resornom ministarstvu Jovana Simić napomenula je da su se na javni konkurs za dodjelu stipendija studentima sva tri ciklusa studija u Republici Srpskoj za ovu godinu prijavila 1.383 studenta.

 

Ona je navela da uslove konkursa nisu ispunila 263 studenta, dok je njih 120 ispunilo uslove konkursa, ali su prilikom rangiranja ostali ispod crte.

 

“Ugovori sa studentima kojima je dodijeljena stipendija u kategoriji studenata sa prebivalištem u izrazito nerazvijenim opštinama Republike Srpske biće potpisani u petak, 29. marta, i ponedjeljak, 1. aprila, od 9.00 do 16.00 časova u prostorijama Ministarstva, dok će ostali dobiti rješenja o dodjeli stipendije na adresu koju su dostavili”, dodala je Simićeva.

 

Prema njenim riječima, studenti koji su konkurisali za stipendiju Ministarstva i ispunjavaju uslove konkursa, a dodijeljena im je stipendija od drugog javnog izvora stipendiranja, imali su mogućnost da se opredijele za jednu stipendiju i to u roku od osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang-liste.

 

Simićeva je napomenula da, ukoliko Ministarstvo naknadno ustanovi da se student nije odrekao stipendije iz drugog javnog izvora stipendiranja, stipendija će mu biti obustavljena.

 

Pomoćnik ministra za visoko obrazovanje Radmila Pejić kaže da Ministarstvo dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama u Republici Srpskoj, na studijskim programima čiji su izlazni profili zaključkom Vlade Srpske utvrđeni kao deficitarni.

 

Prema njenim riječima, na prvom i dugom ciklusu studija to su studijski programi u oblasti matematike, fizike, informatike i računarstva.

 

“Pravo na finansijsku pomoć imaju studenti koji su upisali prvu godinu na prvom ciklusu studija, te položili najmanje dva ispita i upisali drugi semestar, kao i studenti druge, treće i četvrte godine studija koji nisu obnovili nijednu godinu studija”, rekla je Pejićeva.

 

Ona je dodala da pravo na finansijsku pomoć imaju i studenti koji su upisali ove studijske programe na driugom ciklusu studija i koji nisu obnovili nijednu godinu studija na drugom ciklusu.

 

Pejićeva je navela da Ministarstvo dodjeljuje finansijsku pomoć studentima koji su upisali matematiku na trećem ciklusu studija, ako nisu obnovili nijednu godinu studija na ovom ciklusu, te da je uslov da studenti imaju prebivalište u Republici Srpskoj.

 

“Pravo na finansijsku pomoć imaju i apsolventi koji ispunjavaju pomenute uslove. Mjesečni iznos finansijske pomoći je 200 KM i dodjeljuje se 10 mjeseci, a važno je istaći da pravo na finansijsku pomoć imaju i studenti koji su ostvarili pravo na stipendiju Ministarstva”, rekla je Pejićeva.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *