Nagrada za najbolju tehnološku inovaciju u RS 38.000 KM

Društvo

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević najavio je danas početak trinaestog Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju za čiji nagradni fond je Ministarstvo obezbijedilo 38.000 KM.

 

Rajčević je rekao novinarima u Banjaluci da se takmičenje odvija na osnovu specijalnih paralelnih veza Srpske i Srbije i memoranduma koji su potpisali Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije, u cilju podsticanja inovativnosti i preduzetništva.

 

– To je ono što je bila primarna intencija vlada Srpske i Srbije i oba ova ministarstva. Takmičenjem za najbolju tehnološku inovaciju želimo podstaći inovatorstvo i kreiranje svih ideja koje mogu doprinijeti privrednom razvoju -naglasio je Rajčević.

 

On je naveo da je za 12 prethodnih godina ovo takmičenja prošlo ukupno 290 timova, od kojih su 94 tima nagrađena u ukupnom iznosu od 427.000 KM, dok je ove godine za prvo mjesto predviđena nagrada od 10.000 KM.

 

– Ove godine uveli smo još i dvije kategorije, a to su najbolji srednjoškolski i najbolji studentski tim koji će dobiti nagradu po 1.500 KM za svoje ideje – dodao je Rajčević.

 

On je rekao da je i značajan broj onih učesnika TNTI koji su sopstvene ideje i inovacije plasirali na tržište i da sada i zapošljavaju veći broj ljudi, a što je i najvrednije u ovom projektu.

 

Član Organizacionog tima TNTI iz Srbije Dragan Povrenović naveo je da TNTI kao jedinstveni projekat organizuje i u Srpskoj i Srbiji.

 

– Ne postoji takmičenje u Republici Srpskoj i Srbiji, to je jedinstveni projekat. Sve što se radi u Srpskoj i Srbiji je identično, a jedina mala razlika je u tome što nam nisu budžeti zajednički i samo se na kraju raziđemo kada dijelimo nagradni fond – pojasnio je Povrenović.

 

On je naveo da je rok za prijavu ideja i inovacija 30. april, nakon čega, do kraja godine kada je proglašenje najboljih, slijedi čitav niz aktivnosti, kao i višemjesečni zajednički rad svih takmičara i onih koji ih obučavaju, kako da objasne šta su to napravili i kako to da prezentuju kao rješenje.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *