Ponovo nestašica petovalentnih vakcina

Društvo

U Republici Srpskoj ponovo vlada nestašica petovalentnih vakcina, a mnogi roditelji su zabrinuti jer ne znaju kada će cjepivo ponovo biti dostupno.

 

Riječ je o vakcini koja djecu štiti od pet zaraznih bolesti, a koja se primjenjuje u trećem, četvrtom i petom mjesecu života djeteta kao primovakcinacija, dok se revakcinacija sprovodi sa navršenih 18 mjeseci života.

 

Roditelje najviše ljuti to što nadležni na vrijeme ne informišu javnost o nestašici, kao i roku u kojem bi vakcine trebalo da budu nabavljene i dostupne. Takođe, pitaju se zašto se čeka posljednji čas za nabavku novih količina.

 

Suzana Đ, majka dvoje djece iz Banjaluke, kaže da se i sa prvim i sa drugim djetetom suočavala s problemom nestašice pomenute vakcine.

 

– Da nema vakcina saznamo tek kad dijete treba da je dobije. Takođe, ljekari najčešće ne znaju kada će cjepivo stići, pa roditeljima ne ostaje ništa drugo nego da razbijaju glavu kada će moći da vakcinišu djecu i šta za dijete znači kad imunizacija nije tačno na vrijeme. Korektno bi bilo da nas na vrijeme upozore da nema vakcina, preciziraju kada će biti dostupne i objasne pojedinosti koje svakog roditelja interesuju. Nije mi jasno da nadležni nisu u stanju da bar jedne godine nabave dovoljno doza – ističe naša sagovornica.

 

U banjalučkom Domu zdravlja petovalentnih vakcina nema od 22. marta.

 

– O tome smo obavijestili Institut za javno zdravstvo RS, koji je nadležan za nabavku vakcina. Oni su nam saopštili da nemaju konkretne informacije o eventualnom terminu kada će one stići – kažu u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

 

U Institutu za javno zdravstvo RS ističu da je, na osnovu najnovijih informacija kojima raspolažu, nestašica petovalentnih vakcina u pojedinim domovima zdravlja u RS trenutna.

 

– Došlo je do kašnjenja u isporuci od strane dobavljača vakcina. S obzirom da se radi o kratkotrajnoj nestašici, ni na koji način neće biti narušen redoslijed u obaveznom kalendaru vakcinacije, niti će zaštita djece od pet zaraznih bolesti protiv kojih se vakcinišu biti dovedena u pitanje – poručuju iz ovog instituta.

 

U IJZ, međutim, nismo uspjeli da saznamo od kada vlada nestašica, te kada će DTP vakcine opet biti dostupne.

 

Podsjetimo, od početka maja 2016. u RS se, u okviru obaveznog programa imunizacije, koristi petovalentna DtaP-IPV-Hib vakcina protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize i infekcija Hemofilusom influence tip B.

 

Nedovoljne količine

 

U pojedinim domovima zdravlja u Srpskoj lani mjesecima nije bilo petovalentnih vakcina, kao što je bio slučaj u Prijedoru.

 

I kad su nabavljene, negdje pred kraj godine, stiglo je tek 50 doza, tako da su djeca vakcinisana samo dva dana, a ostali su opet stavljeni na čekanje.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *