Oružane snage BiH primaju 257 novih vojnika

Društvo

Ministarstvo odbrane BiH (MOBiH) i Oružane snage BiH i ove godine pružaju priliku mladim osobama da postanu pripadnici OSBiH i da se bave časnim, izazovnim i dinamičnim vojnim pozivom koji nudi siguran posao, mogućnost obuke, edukacije i napredovanje u službi, saopšteno je iz MOBiH.

 

Ministarstvo odbrane BiH ohrabruje sve kandidate koji ispunjavaju uslove da se prijave na oglas za prijem vojnika u Oružane snage BiH, koji će biti objavljen polovinim aprila 2019. godine na web stranici Ministarstva odbrane BiH (http://www.mod.gov.ba.)

 

Na oglas za prijem vojnika mogu se prijaviti građani i građanke Bosne i Hercegovine, koji ispunjavaju opšte i posebne uslove propisane Zakonom o službi u OSBiH i Pravilnikom o prijemu u vojnu službu.

 

To podrazumijeva da su državljani BiH, zdravstveno sposobni za službu u OSBiH, da nisu kažnjavani i da nemaju sigurnosnu smetnju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak.

 

Takođe, za određeno formacijsko mjesto na koju se prijavljuju moraju imati odgovarajuću vrstu škole i stepen stručne spreme, kako je i navedeno u oglasu.

 

Pored popune upražnjenih formacijskih mjesta u rodovima pješadija, inžinjerija i artiljerija, gdje se traži završena srednja škola bilo kojeg smjera, za popunu ostalih rodova i službi traže se kandidati sa završenom srednjom školom, uključujući eletkrotehnički, telekomunikacioni ili informatički; mašinski ili hemijski; prehrambeni ili ugostiteljski ili kuhar ili kuharski tehnolog; medicinski tehničar opšti smjer; kvalifikovani (KV) kotlovničar, ili iz oblasti termoenergetike; KV električar i vozači s položenim ispitom B ii C1 kategorije.

 

Potrebno je, takođe, da kandidati nisu mlađi od 18 godina, niti stariji od 27 godina, na dan prijema u vojnu službu.

 

Prijem je planiran u septembru ove godine.

 

Nakon podnešenih prijava na formacijska mjesta vojnika, svi kandidati koji budu imali urednu dokumentaciju i budu ispunjavali opšte i posebne uslove iz oglasa, biće pozvani na testiranje u jedan od četiri centra za regrutovanje i tranziciju u Rajlovcu, Dubravama kod Tuzle, Banjaluci i Čapljini.

 

Kandidati koji prođu testiranja pozivaju se na intervju, nakon čega se odabrani upućuju na ljekarske preglede.

 

Odabrani kandidati se upućuju na osnovnu vojničku obuku, u trajanju od tri mjeseca, u Centru za osnovnu obuku u Pazariću kod Sarajeva.

 

Nakon završene obuke kandidati se primaju u profesionalnu službu u Oružanim snagama BiH, saopštila je kancelarija za odnose s javnošću MOBiH.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *