Sarajevo će podržati Banjaluku za Evropsku prestonicu kulture

Društvo

Sarajevo će podržati Banju Luku na putu ka Evropskoj prestonici kulture 2024. godine, epilog je razgovora u Sarajevu gradonačelnika Igora Radojičića i premijera Kantona Sarajevo Edina Forte.

 

– Titula EPK vodi ka potpunoj transformaciji jedne sredine u smiclu integracije i razvoja radnih mjesta, jer kulturna industrija itekako dovodi do rasta standarda. Mi želimo da Banja Luka dobije ovu titulu, tako da će ministar kulture Kantona Sarajevo uskoro biti ugošćen u Banjoj Luci – rekao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

 

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, izjavio je da je sastanak bio izvanredna prilika za uspostavljeanje saradnje, u prijateljskoj i prijatnoj atmosferi.

 

– Već sljedeći korak je uspostavljanje operativne saradnje. Razovarali smo o temama sa kojima se zajedno suočavamo i sigurno je da jedni od drugih možemo dosta da naučimo. Nadam se da ćemo uskoro uspostaviti još jaču i čvršću saradnju između ljudi koji se bave pitanjima privrede. Ovo je jedinstven ekonomski prostor gdje sloboda kretanja ljudi, roba i kapitala mora da bude potpuna, jer postavljanje bilo kakvih prepreka je suvišno. Imamo različita iskustva u brojnim komunalnim djelatnostima i to treba da usvojimo jedni od drugih, i ono što je dobro, ali, isto tako, da uočimo gdje smo pravili greške i da to ne ponavljamo. Takođe, pozitivnim porukama i zajedničkim projektima moramo da konkurišemo prema vani – poručio je gradonačelnik Radojičić.

 

Edin Forto je ocijenio da je održan vrlo konstruktivan i sadržajan sastanak sa banjalučkim gradonačelnikom.

 

– Optimistični smo po pitanju saradnje Sarajeva i Banje Luke. Komunalna i saobraćajna infrastruktura, kultura i sport, to su oblasti u kojima želimo da unaprijedimo našu saradnju i mi ćemo u narednom periodu intenzivirati saradnju na svim poljima – kazao je premijer sarajevskog kantona.

 

Forto je dodao će odmah biti pokrenuta saradnja u izgradnji turističkih kapaciteta i da će uskoro Sarajevo biti domaćini delegaciji iz Banje Luke gdje će se raditi na zajedničkim programima iz oblasti turizma.

 

– Sa druge strane, u Banjoj Luci je dogovoren sastanak sa našim predstavnicima iz oblasti kulture i sporta, a jedan od prijedloga koji ćemo uskoro formalizovati jeste i saradnja Banje Luke sa pojedinim sarajevskim opštinama – zaključio je Forto.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *