Radno vrijeme tržnih centara u Banjaluci i nedjeljom do 22 časa

Društvo

Banjaluka je dobila najveći šoping centar u BiH, a sada stiže i novo radno vrijeme vikendom.

 

Grad im planira omogućiti da u budućnosti nedjeljom duže rade i to do 22 časa. Ova novina je planirana u dopuni Odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku zanatsku i uslužnu djelatnost na područiju Banjaluke, a koja će se naći na dnevnom redu idućeg zasjedanja Skupštine grada koje je zakazano za 10. april.

 

Prema trenutno važećoj odluci tržni centri mogu nedjeljom da rade od osam do 16 časova i ukoliko gradski parlament podrži ovu promjenu radnicima u ovim centrima će se radno vrijeme udvostručiti i mnoge ostaviti bez slobodnog dana.

 

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović je rekao da su protiv produženja radnog vremena, ali da oni na to ne mogu uticati.

 

-Sigurno je da poslodavci žele da i u novom, Delta tržnom centru, ali i u ostalim u gradu da produžetkom svog radnog vremena steknu novo bogatstvo i kapital. Apsolutno je u redu da grad Banjaluka u svojoj turističkoj ponudi ima rad tržnih centara i to je sve normalno ali postoji jedna granica u svemu tome – rekao je on.

 

Dodao je da je nelogično da se svaki dan radi i da se radi nedjeljom do 22.časa.

 

-Mi možemo da podržimo aktivnosti koje su usmjerene u pravcu razvoja grada ali do određene granice. U ovom slučaju sindikat ne može da podrži ovaj produžetak radnog vremena pogotovo što je praksa pokazala da u ovakvim situacijama nema redovnog radnog vremena od osam sati, ima prekovremenog rada i nema plaćanja ni redovnog rada, a kamo li prekovremenog. Sa tim produženjem radnog vremena radnici gube svoj slobodan dan jer nije isto imati slobodnu nedjelju ili slobodan dan u četvrtak ili u utorak – kazao je Savanović.

 

Dodao je da isto tako niko ne pita na koji način će se tim ljudima obezbjediti da dolaze na posao i vraćaju se kućama, jer kako kaže javni gradski prevoz nema isti raspored polazaka kao radnim danima.

 

-Mislim da je kompletan privredno politički ambijent takav da će ova odluka da prođe. Nažalost tako je i bojim se da u ovom momentu nismo dovoljno jaki da možemo da promjenimo takve odluke – kazao je Savanović.

 

Ovu najavljenu promjenu gradonačelnik Igor Radojičić je obrazložio sa riječima da Banjaluka postaje regionalna destinacija za šoping te da su određene promjene neophodne.

 

-Svi smo putovali u Zagreb, Beč, Grac i druge destinacije u šoping i uglavnom ljudi idu vikendom i praznicima. Svi smo navikli da ti veliki tržni centri rade preko vikenda i da rade do devet ili deset naveče. Ako imate takav sadržaj koji je takve veličine i regionalnog je značaja onda on ima svoje radno vrijeme – kazao je Radojičić.

 

Naglasio je da poslodavci imaju zakonom propisane obaveze i kad je riječ o dužem radnom vremenu i kada je u pitanju rad vikendom koje treba da poštuju.

 

Ko će im raditi kad svi odu

 

Goran Savanović je rekao da Sindikat u sklopu obilježavanja prvomajskih i predstojećih vaskršnjih praznika upućuje svim poslodavcima zahtjev da se ispoštuju praznici i da se ne radi.

 

-Pitanje je kako će se ponašati i da li će se naći razumjevanje. Mislim da još uvijek postoji trezvenih glava koje mogu da shvate trenutak i da vide da ovaj narod treba da odmori. Sve će se to razbiti o glavu njima ukoliko ne budu poštovali ljude. Nema radnika jer odlaze i ne znam ko će im onda raditi – rekao je Savanović.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *