Medicinari poslali upozorenje premijeru i ministru

Društvo

Strukovni sindikat doktora medicine RS javno izražava svoje nezadovoljstvo i protivljenje povodom zadnjih izjava premijera Radovana Viškovića i ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića da Vlada RS neće povećati plate i druge naknade radnicima u zdravstvu, prije nego što se predhodno ne izmire sva postojeća dugovanja javnih zdravstvenih ustanova koja prelaze iznos od milijardu KM.

 

– Ozbiljno upozoravamo Vladu RS da doktori medicine i drugi zdravstveni radnici i njihove porodice nisu odgovorni za nastala dugovanja i da neće dopustiti da zdravstveni radnici ponovo postanu žrtve raznih scenarija o navodnom zaustavljanju „krvarenja u zdravstvu“. Javno je poznato da zbog dugogodišnjih, neodgovornih i pogrešnih zdravstvenih politika doktori medicine i drugi zdravstveni radnici već duži vremenski period trpe teške posljedice prakse smanjenja zarada i nepravedenog ukidanja naknada za topli obrok i regres, kao i dugogodišnjeg faktičkog „rada na crno“ bez uplate obaveznih doprinosa, a što po standardima Međunarodne organizacije rada predstavlja kvalifikovani oblik nezakonite radne eksploatacije i posebno teško djelo iskorištavanja tuđeg rada – poručuju iz SSDM.

 

Naglašavaju da sprovođenje odluke o zamrzavanju plata sigurno dovodi do teških i vrlo štetnih posljedica koji će ozbiljno ugroziti održivost postojećeg sistema zdravstvene zaštite.

 

Iz SSDM su već uputili poziv predsjednicima svih sindikata koji djeluju u oblasti zdravstva na hitan konsultativni sastanak radi dogovora o zajedničkim sindikalnim mjerama i aktivnostima protiv odluke Vlade o zamrzavanju plata u zdravstvu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *