Odbijena registracija oba javna Univerziteta u Srpskoj

Društvo

Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske rekao je da je na sjednici Vlade RS bila i usmena informacija o procesu reakreditacije univerziteta te da je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje odbila da upiše u državni registar oba javna Univerziteta u Republici Srpskoj, te da je očigledno da se radi o političkoj opstrukciji.

 

Između ostalog Vlada Republike Srpske je dala rok od 7 dana Agenciji da upiše u registar javne univerzitete iz Republike Srpske, a u suprotnom će tražiti povlačenje srpskih članova iz Upravnog odbora Agencije kao i zamjenika direktora, te pokrenuti smjenu direktora Envera Halilovića. Takođe ukoliko se u tom roku ne upišu univerziteti iz Republike Srpske u registar, Vlada Republike Srpske tražiće i povlačenje rektora iz Srpske iz Rektorske konferencije BiH.

 

“Ovo je crvena linija koja prijeti da uruši kompletan sistem visokog obrazovanja u BiH”, rekao je Rajčević.

 

Vlada Republike Srpske usvojila je Nacrt zakona o uređenju prostora i građenju kojim se između ostalog smanjuje rok za izdavanje građevinske dozvole sa 30 na 15 dana.

 

Srebrenka Golić, potpredsjednik Vlade Republike Srpske rekla je da se radi o sistemskom zakonu te da je Vlada RS usvojila i informaciju koja se odnosi na energetsku efikasnost, a u kojoj se između ostalog navodi da je samo u oblasti obrazovanja i zdravstvu potrebno obnoviti 1. 200 objekata.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *