Avion za Berlin dva puta sedmično iz Banjaluke

Društvo

Na banjalučki aerodrom sletio je avion avio-kompanije “Ryanair” na liniji Berlin-Banjaluka-Berlin, koji će od danas letjeti dva puta sedmično, srijedom i nedeljom.

 

Povodom promocije prvog leta avio-kompanije “Ryanair” u prostorijama Aerodroma Banjaluka u Mahovljanima kod Laktaša održan je i sastanak predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića sa rukovodstvom “Aerodroma Republike Srpske”, koje je predvodio vršilac dužnosti generalnog direktora tog javnog preduzeća Zoran Injac.

 

Sastanku je prisustvovao i ministar saobraćaja i veza Repubike Srpske Neđo Trninić.

 

Injac je na početku sastanka premijeru Viškoviću i ministru Trniniću uručio poklone sa motivima čuvenog zmijanjskog veza.

 

Sa Aerodroma Banjaluka aktivne su putničke avio-linije za Brisel (Belgija), Memingen (Njemačka), Stokholm (Švedska) i Beograd (Srbija), a očekuje se porast čarter saobraćaja prema Turskoj i Grčkoj, uz želju da se uspostavi let Banjaluka-Tivat u Crnoj Gori, kao i linija Banjaluka-Moskva.

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je razvoj avio-saobraćaja jedan od strateških ciljeva Srpske, te da je ponosan što je Aerodrom Banjaluka u prošloj godini opslužio oko 35.000 putnika, a za tri mjeseca ove godine već oko 23.000.

 

Dodao je da se Srpska sigurno kreće ka ostvarenju plana od 150.000 do 200.000 putnika u ovoj godini.

 

“Neke komšije će na tom putu sigurno da nam pozavide, pa možda čak i da ometaju naš razvoj, ali Vlada prihvata da je unapređenje avio-sabraćaja jedan od strateških ciljeva Srpske”, poručio je Višković.

 

On je dodao da novi letovi i razvoj avio-sabraćaja utiču na stvaranje imidža Srpske u svijetu kao dobre destinacije za putnike, ali i nove letove.

 

“Rukovodstvo Aerodroma će u narednom periodu imati punu podršku Vlade u vezi sa nabavkom opreme, proširenjem smještajnih kapaciteta i slično”, rekao je Višković.

 

On je istaao da će Vlada pružiti podršku i u izgradnji aerodromskog kargo-centra koji će omogućiti proširenje usluga.

 

“Dogovorili smo sa resornim ministrom i rukovodstvom Aerodroma da iskažu svoje potrebe za razvoj tog preduzeća kako bi ta firma u narednih godinu i po dana išla naprijed. Ovaj aerodrom će vrlo brzo imati mogućnost za slijetanje i polijetanje sa obje strane piste, pa čak i u lošijim vremenskim prilikama i noću, odnosno radiće 24 sata”, rekao je Višković, koji je prethodno razgovarao sa rukovodstvom “Aerodroma Republike Srpske”.

 

Ministar saobraćaja i veza RepubLike Srpske Neđo Trninić izjavio je da je let Banjaluka-Berlin četvrta linija “Rajanera” sa republičkog aerodroma.

 

“U prvim mjesecima ove godine premašili smo nekadašnji broj putnika na godišnjem nivou. Očekujemo sa ostalim planiranim avio-linijama, odnosno čarterima za Tursku i Grčku, uz liniju za Beograd i druge destinacije, oko 200.000 putnika”, rekao je Trninić.

 

On je istakao da Aerodrom Banjaluka postaje respektabilan objekat, te da na njegovom razvoju treba dalje raditi, za šta je potrebna podrška Vlade.

 

Vršilac dužnosti generalnog direktora “Aerodroma Republike Srpske” Zoran Injac rekao je da će avion “Rajanera” od Banjaluke do Berlina letjeti dva puta sedmično.

 

“I ovaj let se uklapa u naš razvojni koncept i nastavićemo da razvijamo ovdašnji avio-saobraćaj na zadovoljstvo svih građana. Vlada Srpske niz godina podržava razvoj naše firme i to će biti nastavljeno”, rekao je Injac.

 

On je najavio sezonske letove iz Banjaluke prema Antaliji i Atini, dodajući da će kargo-objekat Aerodroma, čija se izgradnja očekuje u narednim godinama, omogućiti usluge robnog saobraćaja.

 

Sa Aerodroma Banjaluka aktivne su putničke avio-linije za Brisel /Belgija/, Memingen /NJemačka/ i Stokholm /Švedska/, a očekuje se porast broja čarter letova prema Turskoj i Grčkoj, uz želju da se uspostavi let Banjaluka-Tivat, kao i linija Banjaluka-Moskva.

Tagged

1 thought on “Avion za Berlin dva puta sedmično iz Banjaluke

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *