Pet slučajeva vršnjačkog nasilja za dva mjeseca

Društvo

U Republici Srpskoj je u januaru i februaru evidentirano pet slučajeva vršnjačkog nasilja, i to fizičkog, a rješavanju ovog problema trebalo bi da doprinese Protokol o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, rečeno je u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske.

 

Prošle godine u Srpskoj je registrovano 11 krivičnih djela sa obilježjima vršnjačkog nasilja, od čega su u pet slučajeva nanesene tjelesne povrede, u po dva slučaja teške tjelesne povrede i obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina, te po jedno polno uznemiravanje i ugrožavanje bezbjednosti.

 

U 2017. godini u Republici Srpskoj je evidentirano sedam krivičnih djela vršnjačkog nasilja, od čega je u tri riječ o tjelesnoj povredi, u dva slučaja o teškoj tjelesnoj povredi, te po jedan slučaj iznude i zlostavljanja, mučenja i drugog ponižavajućeg postupanja.

 

Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnim ustanovama, koji su prošle sedmice potpisali ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, predviđeno je unapređenje brige za djecu i njihova zaštita.

 

U MUP-u ističu da su ovim protokolom utvrđena jasna postupanja za različite oblike i intenzitet vršnjačkog nasilja.

 

– Škola je dužna da se obrati policiji u slučajevima težeg intenziteta nasilja. U slučaju saznanja, prijave nasilja ili saznanja o izvršenom nasilju među djecom nadležna policijska stanica dužna je da odmah uputi policajca na mjesto događaja radi preduzimanja zakonom propisanih mjera i radnji, pružanja pomoći žrtvi, sprečavanja nastavljanja nasilja, kao i zdravstvenog zbrinjavanja žrtve – naveli su u MUP-u.

 

Kao jedan od vidova preventivnog djelovanja, Protokolom je planirano i uvođenje sistema video-nadzora u vaspitno-obrazovnim ustanovama, uspostavljanje telefonske linije za prijavljivanje slučajeva nasilja, kao i intenziviranje rada stručnih službi u školama sa roditeljima i učenicima.

 

– S ciljem podrške ovim aktivnostima, biće formirani školski multisektorski timovi, čiji su sastav, imenovanje i način rada propisani programom `Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza`. Vaspitno-obrazovna ustanova ima obavezu kontinuiranog rada na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje – napominju iz Ministarstva.

 

Lukač je nakon potpisivanja izrazio nadu da će Protokol doprinijeti smanjenju broja slučajeva vršnjačkog nasilja u školama koje se, kako je naveo, dešava uprkos velikoj brizi nastavnika i zaposlenih.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *