OBEĆANA ZEMLJA
Evo kako zaista žive naši radnici u Sloveniji! (VIDEO)

Društvo Region

Dugi redovi pred slovenačkim konzulatom u Banjaluci i dalje pokazuju da radnici iz BiH vjeruju da je Slovenija za njih obećana zemlja. Ipak, mnogi od njih su su se gorko razočarali po dolasku u Deželu, a neki već pakuju kofere za povratak.

 

Krajem prošle godine i Agencija za rad i zapošljavanje BiH je potvrdila da pojedini poslodavci u Sloveniji ugrožavaju prava radnika iz BiH.Pojedini poslodavci radnike drže ih u gotovo ropskom položaju i otimaju im dio zarade, a dešava se čak i da šefovi fizički nasrću na njih.

 

Radnici iz BiH koji su posao našli u Sloveniji, nerijetko od poslodavaca dobiju smještaj koji je daleko od elementarnih uslova za stanovanje.

 

Osim što za naše uslove skupo plaćaju taj smještaj, čak preko 150 EUR, uglavnom stanuju u kolektivnom smještaju sa po 4-5 pa i više kreveta u jednoj sobi. Dijele zajedničko kupatilo i toalet, a u jednom objektu bude više zajedničkih soba.

 

Zbog ovakvih uslova i relativno niskih primanja, mnogi radnici napuštaju posao, pakuju kofere i vraćaju se u BiH, što se vidi i na ovom snimku.

 

Iako je riječ o zemlji Evropske unije, slovenački poslodavci u potrazi za jeftinom radnom snagom pribjegavaju kolektivnom smještaju za svoje radnike, jer su svjesni da neto plate od 700-900 EUR ne bi bile dovoljne za život, ako bi se posebno plaćao stan, hrana i ostale potrebe.

 

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, radnici iz BiH u Sloveniji rade za satnicu od 4 do 6 EUR, a bruto plate se kreću u rasponu od 850 do 2.400 eura. U prosjeku, najveći broj radnika ima bruto platu od 1.200 eura.

 

Poslodavci u Sloveniji su i na posljednjem Sajmu zapošljavanja u Banjaluci istakli da je potreba za radnom snagom iz Bosne i Hercegovine i dalje velika i da će ona takva biti i u narednim godinama.

 

Delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH u posjeti Sloveniji

 

Prema zvaničnim podacima Agencije za rad i zapošljavanje BiH, u 2017. godini 9.923 radnika iz BiH je zaposleno u Sloveniji, a ovaj trend je nastavljen i u 2018. godine, kada je samo u prvih šest mjeseci u Sloveniji je zaposleno 7.010 naših radnika.

 

U 2018. godini zaprimljen je 11.281 oglas iz Slovenije, što je za 3.830 oglasa ili 51,4 posto više u odnosu na 2017. godinu; potraživano je ukupno 23.456 radnika, što je za 6.977 radnika ili 42,34 posto više nego u odnosu na 2017. godinu, te je ukupno zaposleno 16.090 radnika.

 

Od ukupnih potreba Slovenije za radnom snagom, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je posredovala u zapošljavanju 68,6 odsto potrebnih radnika. Navedeni broj zaposlenih radnika predstavlja povećanje od 6.167 radnih dozvola ili 62,15 odsto u odnosu na 2017. godinu.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *