Sindikati u zdravstvu jednoglasni u svojim zahtjevima

Društvo

Sindikati radnika zaposlenih u zdravstvu ostavili su vlastima u Srpskoj rok od deset dana da povuku odluku o zamrzavanju plata, te najavili da su, u suprotnom, spremni na najradikalnije sindikalne mjere.

 

Riječ je o jedinstvenom stavu Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovng sindikata medicinskih sestara i tehničara i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

 

Sindikalci traže da plate medicinara budu povećane za 30 odsto, te hitan sastanak sa premijerom, predsjednicom Republike Srpske i ministrom zdravlja i socijalne zaštite. Ako ne bude socijalnog dijaloga, upozoravaju da će upotrijebiti sve mogućnosti koje su raspoložive u sindikalnom radu.

 

– To podrazumijeva i štrajk, jer su zdravstveni radnici zaista dovedeni u tešku poziciju. Voljeli bismo da do toga ne dođe, ali nije do nas. Svima se povećavaju plate, samo mi tapkamo u mjestu – kaže predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS Miodrag Femić i dodaje da su sindikalci dobili informaciju da bi sastanak sa nadležnima mogao da se desi već 10. aprila.

 

Iz ovog sindikata nedavno su javno izrazili svoje nezadovoljstvo i protivljenje povodom izjava premijera i ministra zdravlja, da u RS neće biti povećanja plata i drugih naknada radnicima u zdravstvu, prije nego što se predhodno ne izmire sva postojeća dugovanja javnih zdravstvenih ustanova, koja su premašila iznos od milijardu KM.

 

Iz Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS upozorili su da je pet do dvanaest da medicinarima u Srpskoj budu povećane plate, kako bi se bar pokušao zaustaviti talas njihovog masovnog iseljavanja u zemlje zapadne Evrope.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *