Predstavljeno prvo bezglutensko pivo u BiH

Društvo

Promocija bezglutenskog kraft piva “Joker”, prvog takve vrste u BiH, održana je u The Master Craft Brewery (MCB) u Banjaluci.

 

Uz moto domaćina “serviraj za pobjedu” i ciljem da postane pivo u kojem svi mogu uživati, „Joker“ je krenuo u osvajanje ljubitelja ovog pića.

 

Vlasnik MCB-a Ljubomir Marić je rekao da imaju pet stilova piva tokom cijele godine, ali da krafteri sporadično rade i određene specijale.

 

– Mi smo se odlučili da napravimo bezglutensko pivo, kao prvo zato što ga niko nije radio u BiH, a drugi razlog je da omogućimo ljudima koji nisu rezistentni na gluten, ili koji su na gluteskoj dijeti, da mogu uživati u čaši piva – rekao je Marić.

 

Da kretivnosti ovog kraftera nema kraja i da ljubitelji piva mogu očekivati i druge novine pokazuju njegovi planovi za bućnost.

 

– Naš idući projekat je da napravimo pivo sa jagodama, ne od jagoda kako se obično kaže, već sa jagodom – rekao je Marić.

 

Dodao je da se za taj novi okus odlučio jer je jagoda duboko ukorijenjena u naše podneblje.

 

– Ona već ima svoj festival i dešavanje u Slatini, a želimo naša piva da povezujemo sa onim što je lokalno i zato sam odlučio da napravimo takvo pivo – kazao je on.

 

Nutricionistkinja Dragana Lošić, koja je sarađivala na razvoju ovog proizvoda, rekla je da su kraft piva, u odnosu na industrijski poizvedena, prirodnog porijekla.

 

– U njima nema vještačkih aroma, konzervansa i dobijaju se potpunom fermentacijom koja traje mjesec dana. U njihov sastav ulazi najkvalitetnji hmelj i ne sadrže sirovine kao što su riža, te kukuruzna krupica – rekla je ona.

 

Naglasila je da na tržištu raste potražnja za prozivodima bez glutena, pa su se zato odlučili da naprave i bezglutesnko pivo, koje je ujedno i kraft pivo.

 

– Ovo pivo se preporučuje osobama koje imaju alergiju na gluten, pa i onima koji su u manjoj ili većoj mjeri netolerantni na gluten. Dobro je imati veći izbor na tržištu i zadovoljiti potrebe svih korisnika i da ono što im je dostupno bude kvalitetno – kazala je ona.

 

Specijani gost sinoćnje promocije je bio šef Art Smit, javnosti poznat kao kuvar koji je kuvao za mnoga svjetska imena, kao što su Opra Vinfri i bivši američki predsjednik Barak Obama.

 

Osim hrane, Smit tvrdi da je i ljubitelj piva i nije propustio priliku da proba novi proizvod lokalnog kraftera. Bezglutensko pivo “Joker” je dobilo sve pohvale.

 

Banjalučki kuhar Bojan Dragić je za gosta iz Amerike pripremio lokalne specijelitete koji su dobili sve pohvale šefa Smita.

 

– Jela su zuzetno ukusna. Najviše me je impresioniralo što se na mesu moglo vidjeti da ima mosanoću koja pokazuje da je ono došlo iz prirodnog uzgoja –kazao je Smit.

 

Hamburgeri

 

Osim ukusnog piva, gosti MBC-a su imali priliku da probaju američke hamburgere po recepturi šefa Smita.

 

– Ljudi vole hamburgere, iako u osnovi ta hrana nije najzdravija. Mislim da je razlog zato što ih je lako pripremiti i zato što se jede rukama. Mislim da je hrana svima daleko ukusnija ako se jede rukama – kazao je Smit.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *