Prijava protiv Halilovića zbog blokade akreditovanja univerziteta

Društvo

Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova Republike Srpske i univerziteti u Banjaluci i Istočnom Sarajevu predaće sutra Tužilaštvu BiH krivičnu prijavu protiv direktora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Envera Halilovića, koji nije dozvolio upis javnih univerziteta iz Srpske u registar visokoškolskih ustanova BiH.

 

Direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova Srpske Biljana Vojvodić potvrdila je da su ona i rektori univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslav Gajanin i Stevo Pašalić danas potpisali zajedničku krivičnu prijavu protiv Halilovića u kojoj ga terete za zloupotrebu službenog položaja ili ovlašćenja.

 

“Krivična prijava će sutra biti upućena u Tužilaštvo BiH. To su potezi koji su nužni”, rekla je Vojvodićeva.

 

Prema njenim riječima, u krivičnoj prijavi je navedeno šta je prekršio Halilović u postupku donošenja rješenja o odbijanju upisa u registar dva javna univerziteta iz Srpske.

 

“Smatramo da postoji mnogo elemenata da prijava bude razmotrena”, istakla je Vojvodićeva.

 

Ona je rekla da je spremnost da učestvuje u ovom postupku ili da pokrene određene procedure protiv Halilovića izrazila i visokoškolska ustanova koja nije upisana u registar još od 2015. godine, a ispunila je sve zakonske preduslove, budući da su studenti pretrpjeli štetu zbog takvog nezakonitog Halilovićevog ponašanja.

 

Vojvodićeva nije navela o kojoj visokoškolskoj ustanovi je riječ.

 

Krivična prijava će biti podnesena u skladu sa zaključkom Vlade Srpske donesenim 3. aprila.

 

Vlada je tada ocijenila da blokada upisa javnih univerziteta u Srpskoj u registar predstavlja čistu političku opstrukciju i pokušaj njihove diskreditacije, te usvojila niz zaključaka. Dat je rok od sedam dana Agenciji za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH da dva univerziteta upiše u registar BiH u skladu sa uspješno okončanim procesom akreditacije u Republici Srpskoj.

 

Vlada je zaključila da će u slučaju da se Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i njen direktor ogluše o ovaj zahtjev, osim podnošenja krivične prijave protiv Halilovića, izdati instrukciju zamjeniku direktora i članovima Upravnog odbora te agencije iz srpskog naroda da do daljeg zamrznu rad, a istovremeno će pokrenuti i proceduru za smjenu direktora Agencije na nivou BiH.

 

Zaključeno je i da će tražiti povlačenje rektora iz Srpske iz rada Rektorske konferencije na nivou BiH.

 

Vlada je o ovim zaključcima obavijestila Savjet ministara, Delegaciju EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunara Vigemarka.

 

Zbog toga što Halilović nije bio spreman da promijeni svoju odluku, u Sarajevu juče nije postignut dogovor s ciljem deblokade reakreditovanja univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *