Novinari u Srpskoj traže status službenih lica

Društvo

Novinari u Republici Srpskoj već osam godina čekaju da vlast usvoji njihovu inicjativu da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice ali, osim deklarativne podrške političara, ništa konkretno do sada nije urađeno da se tako nešto i desi.

 

I dok novinari u Srpskoj čekaju, njihove kolege u Federaciji BiH su imali više sreće pa je prije dva dana Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio inicijativu da se napadi na novinare tretiraju kao napadi na službena lica.

 

Inicijativa, koju je predložio poslanik Senaida Begića iz SDP BiH, podržana je većinom glasova, te se sada očekuju izmjene Krivičnog zakona FBiH kako bi se ova odredba uvrstila u njega.

 

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić pozdravio je odluku federalnih parlamentaraca, ističući da mu je drago što će kolege novinari u tom entitetu u budućnosti biti bolje zaštićeni, i što će njihovi napadači biti strože i brže kažnjeni.

 

– Žao mi je što i mi to nismo uradili još prije osam godina kada je Klub novinara Banjaluka javno počeo zagovarati da se u Krivični zakonik Republike Srpske uvrsti ista takva odredba. Nažalost, do sada nije bilo sluha u Srpskoj za to – istakao je Vukelić.

 

On očekuje da će se u Republici Srpskoj konačno shvatiti važnost toga i da će se sa deklarativne preći na konkretnu podršku medijskoj zajednici.

 

Vukelić je podsjetio da je o ovoj inicijativi Kluba novinara Banjaluka raspravljano prilikom posljednjih izmjena Krivičnog zakonika RS, ali da ona na kraju nije uvrštena.

 

Vukelić navodi da je nakon pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, ponovo aktuelizovano ovo pitanje, te da su tada iz najveće vladajuće stranke SNSD obećali da će oni predložiti da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

 

– Međutim, ni nakon konstituisanja parlamenta Srpske, i zahtjeva Kluba novinara Banjaluka, te podjele bedževa poslanicima: “Stop nasilju nad novinarima”, ništa nije pokrenuto. Tražili smo od Vlade Republike Srpske da formira radnu grupu i po hitnom postupku uputi u parlamentarnu proceduru izmjene Krivičnog zakonika Srpske i da se ta odredba nađe u njemu, ali ni to se još nije desilo – kaže Vukelić.

 

On podsjeća da je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik komentarišući izmjene Zakona o javnom redu i miru RS kazao da će novinari biti službena lica.

 

Vukelić prepostavlja da je riječ o lapsusu jer novinari ne traže da budu službena lica već da se napad na njih okarakteriše kao napad na službena lica. On ističe da očekuje kako će Dodikove stranačke kolege i koalicioni partneri početi raditi na tome.

 

– Nadamo se da se njegov glas dalje čuje nego naš novinarski i da će novinari konačno biti bolje zaštićeni u Srpskoj- poručio je Vukelić.

 

Da će primjerom Federacije BiH krenuti i u Republici Srpskoj za sada su velike šanse, bar sudeći po reakcijama predstavnika pojedinih političkih partija, koji su u razgovoru za Srpskainfo obećali da će podržati inicijativu ako se nađe u parlamentu Srpske.

 

Poslanik SNSD u NSRS Ilija Tamindžija kazao je da će sa zadovoljstvom podržatu inicijativu Kluba novinara Banjaluka, te obećao da će, ako u nacrtu o izmjenama Krivičnog zakonika Srpske, koji je planiran za ovu godinu, ne bude uvrštena odredba da se napad na novinara tretira kao napad na službeno lice, on tražiti da se to uvrsti u KZ RS.

 

– Podržaću tu inicijativu. Ne treba nas niko na to nagovarati. Mogu sigurno reći da je to naš generalni stav kada je u pitanju Klub SNSD u parlamentu Srpske. S obzirom na profesiju kojom se bave, novinari su, kao i druge javne ličnosti, izloženi posebnom pritisku javnosti. Slažem se da se napad, ne samo na novinare, već i bilo kog drugog građanina treba što oštrije sankcionisati – naveo je Tamindžija.

 

I šef kluba poslanika DNS u NSRS Darko Banjac, kazao je da će podržati inicijativu Kluba novinara Banjaluka.

 

– Novinari trebaju imati određenu vrstu zaštite dok se bave poslom u okviru svoje profesije – naveo je Banjac.

 

I opozicija obećava podršku

 

Poslanik SDS u parlamentu Srpske Davor Šešić, takođe, je obećao podršku inicijativi Kluba novinara Banjaluka, navodeći da će lično uložiti amandman na nacrt izmjena KZ RS ako se ta odredba ne nađe u njemu.

 

– Bilo bi najbolje da to bude dio zakonskog rješenja jer bi vlast time pokazala da su spremni da se uhvate u koštac sa napadima na medije i slobodu govora – istakao je Šešić.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *